Британците отбелязват 50 години от смъртта на бившия министър-председател на Великобритания Уинстън Чърчил, съобщават британски медии.

На 15 януари 1965 година Чърчил получава масивен удар. Тогава бившият премиер е на 90 години. Умира 9 дни по-късно, на сутринта, неделя, на 24 януари в дома си в Лондон.

След неговата смърт, с декрет на кралицата, тялото е положено за три дни в Уестминстърската зала. Тогава за втори път монарх организира държавно погребение за премиер на Великобритания.

300 хиляди се отбиват в Уестминстър, за да покажат своето уважение към мъжа, който изведе Великобритания на победния път срещу Третия райх по време на Втората световна война.

На 30 януари 1965 година се провежда погребението. Траурната служба е най-голямата в световната история до този момент. Има представители на 112 държави.

Мълчаливата тълпа се е строила край улиците, за да наблюдава преминаващия лафет с ковчега от Уестминстър до Катедралата „Свети Павел", придружен от представители на всички служби.

В Европа 350 милиона, включително 25 милиона във Великобритания гледат погребението по телевизията.

Ковчегът е качен на специално подготвен влак на станция „Ватерло", за да бъде отнесен до Блейдън, Удсток. Той е погребан не далеч от родното му място Дворецът Бленъм.