Вицепрезидентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че президента Уго Чавес "набира сили" след усложненията след онкологична операция, на която се подложи.

Уго Чавес беше опериран от рак в Куба на 11 декември и от тогава не се е появявал в публичното пространство. Чавес трябваше да се положи клетва за нов мандат на 10 януари. В началото на месеца Върховният съд на Венецуела постанови, че е законосъобразно да се отложи официалната клетва по встъпване в длъжност на президента Уго Чавес.

По думите на Мадуро "следоперативният период" е приключил и президентът навлиза в нов етап на лечението.

В интервю за частния венецуелски телевизионен канал Televen Мадуро заяви, че е оптимист, че Чавес скоро ще се върне във Венецуела. Вицепрезидентът заяви, че "жизнените показатели и функционирането на органите" на президента Чавес се стабилизират.

Мадуро съобщи, че когато е посетил Чавес на 14 януари, двамата са говорили по редица въпроси. Президентът е бил "много заинтересован от цените на петрола".

Венецуела е основен производител на петрол и високите цени на петрола позволиха на президента Чавес да финансира много от здравните и образователни програми, които го направиха популярен сред бедните венецуелци.