Върховната Рада (украинският парламент) обяви, че действията на бившия премиер на страната Юлия Тимошенко, която бе вкарана в затвора заради газови сделки с Русия, са „голямо предателство".

В действията на Тимошенко е имало признаци за държавна измяна", каза Ина Богословска, която председателства парламентарната комисия за разследване сделките между Украйна и Русия, енергийните компании между Нефтогаз и Газпром през 2009 година.

Тези действия трябва да бъдат разследвани от оторизираните агенции", каза тя по време на парламентарната сесия, цитирана от „Новости".

Върховната Рада реши събраните материали от комисията да се предоставят на Главната прокуратура и Службата за сигурност. Решението бе прието - подкрепено от 266 депутати, тъй като се преодолява изискваният минимум от 226 депутати.

Припомняме, че бившият премиер на страната бе осъден на 7 години затвор заради злоупотреба с власт по време на подписването на контракт с Газпром през 2009 година. Украинските власти обявиха, че сделката е причинила милиарди долара загуби за икономиката на страната.