Франция ще инвестира един милиард евро в развитието на ядрената си енергетика, обяви на пресконференция президентът Никола Саркози, цитиран от АП. Въпреки все по-големите дебати и притеснения, породени от аварията в японската централа АЕЦ Фукушима, Париж ще вложи огромен ресурс в тази сфера.

Същевременно, Франция ще засили изследванията в сферата на ядрената сигурност. По думите на Саркози мораториумът на ядрените реактори, какъвто вече наложиха някои държави, е безмислен. Няма алтернатива на ядрената енергетика днес, категоричен бе френският държавен глава.

Ще отпуснем един милиард евро за ядрената програма на бъдещето, преди всичко за технологии за четвърто поколение реактори, обясни той.

В разгара на дебата „за" и „против" ядрените мощности, директорът на Френската агенция за ядрена безопасност Андре-Клод Лакост коментира, че не вижда причина реакторите в страната да бъдат затворени, припомнят агенциите.

EUbusiness съобщава още, че Париж ще предложи нов спасителен план за Гърция. По думите на Саркози Франция работи с частните кредитори. Работим много, много тежко с финансовото министерство, банките, както и с частния сектор, изтъкна той.

Няма да оставим Гърция и ще защитим еврото. Това е в наш интерес, каза още френският президент.