Няма нищо скрито в това писмо. Опитах се да бъда максимално деликатна. Това заяви Калина Крумова, шеф на проекта "Евромайки", която до вчера водеше листата на ББЦ в Ловеч за предстоящите предсрочни избори.

Припомняме, че вчера с писмо тя обяви, че напуска партията на Бареков. Мотивите й бяха безпринципното разширяване на коалицията около ББЦ, което по думите й ощетило самостоятелните проекти на партията, какъвто е "Евромайки", и дало превес на новодошлите в обединението по отношение на водачеството на кандидат-депутатските листи за предсрочния вот на 5 октомври.

Освен, че новите коалиционни партньори, като например партия Лидер, предизвикаха недоволство в структурите и симпатизантите на ББЦ,  другото е, че идеята, с която тръгна ББЦ се промени, обясни Крумова, излагайки мотивите за напускането си. Не знам и не следя бройката на новодошлите партньори. Не подкрепям тази твърде широка коалиция, допълни евромайката и благодари за съвместната работа на "Гергьовден" и БЗС, които са в обединението от самото начало.

Относно неодобрението за включването на партия Лидер на Христо Ковачки в коалицията на ББЦ, Крумова беше категорична, че не застава срещу миньорите. По нейно мнение обаче те трябва да бъдат спечелени, но не и през техния работодател, какъвто в случая се явява Ковачки. Тя не пожела да коментира има ли договорка с бизнесмена за финансиране на проекта на Николай Бареков.

Калина Крумова заяви, че Националният съвет на ББЦ е дал картбланш на председателя на партията Николай Бареков да води преговори за коалиция, но тогава не било обсъждано с кои формации. Той прави това, без да го обсъжда с ръководните органи на ББЦ, допълни евромайката.

Необяснимо е коалиционното споразумение, а присъствието на Лидер безпокои хората. Те не разбират защо хората, които изнесоха негативите и тежката работа в ББЦ, останаха назад в кандидат-депутатските листи, каза още Крумова.

Колегата Деси Балабанова, която поема листата в Ловеч, е изключителен професионалист, характеризира наследницата си на водещото място Калина Крумова и обясни, че вчера е подала заявлението си в РИК-Ловеч, с което иска името й да бъде заличено от кандидатската листа в града.

Смятам, че напускам по елегантен и културен начин. Хората в партията знаят защо го правя, защити постъпката си тя.

Освен твърде широката по думите на Крумова коалиция, друга причина да напусне партията на Бареков е посоката на развитие на проекта "Евромайки".

Дори имаше идея да има цяла листа само от жени, заяви тя и се възмути, че евромайките дори нямат представителка в Европейския парламент, а проектът тръгнал с идеята за развитие именно на европейско ниво. За изборите, които предстоят през октомври пък, Крумова подчерта, че няма нито една евромайка, която да е на избираемо място в листите на ББЦ.

Не напуснах по-рано, миналата седмица например, защото поех ангажимента да заведа 22 евромайки в ЕП. Освен това щях да вляза в парламента, а след това да кажа, че ББЦ не ми харесва и да отида в друга парламентарна група. Аз не исках това да стане, затова напуснах сега. Ако исках да затривам ББЦ, щеше да е много по-ефектно да го направя отвътре, в парламента, обясни Калина Крумова и допълни, че смята да развива "Евромайки" в неправителствената сфера.

Тя не пожела да коментира защо други знакови лица на ББЦ, каквото е Ангрел Славчев, също напуснаха, но изрази съмнение, че тази толкова широка коалиция около партията ще проработи след изборите. Казвала съм го на Бареков, допълни Крумова, след което към разговора по телефона се присъедини и самият той.

Обадих се по молба на колегите от пресцентъра. Моя беше идеята евромайка да поведе листата в Ловеч. Тя изрази опасения, че трудно ще се справи, обясни Бареков и допълни, че над 50% от листите на ББЦ са заети от жени и младежи под 30 години, като даде за пример Варна, където най-възрастният кандидат бил 42-годишен.

В каква коалиция ще участва ББЦ в изборите - решението не го взимам аз, а Националният съвет на регионите, който ми даде картбланш да преговарям по 3 варианта, категоричен беше председателят на ББЦ.
След това Изпълнителният съвет одобри писмено предложение на Лидер за включването им в нашите листи. Те взеха най-тежките възможни райони - Търговище и Силистра, защити новите си съотборници Николай Бареков.

Сравнявайки напускането на Калина Крумова с това на Ангел Славчев, Бареков заяви, че тя не е оставила лични обиди и претенции, това е нейното решение, което той уважава, защото Крумова прави крачка назад преди да влезе като депутат в НС, а освен това дава път на Десислава Балабанова. И по отношение на нейния професионализъм лидерът на ББЦ и евромайката са на едно мнение.

Бареков коментира и публикация от в-к "Сега", според която НАП установила разминаване в неговите доходи на стойност 520 000 лв., които той е похарчил, без да получи като приходи. Резултатът от това е, че Бареков дължал 35 000 лв. данъци плюс лихви върху тях, гласи още публикацията. Авторите цитират НАП, според която на политика е връчен ревизионния доклад.

В ефира на НоваТВ Бареков отрече да е получавал подобен доклад и ако го получи, ще го обжалва. Той призова главният прокурор да се самосезира по казуса, защото по думите му, в случая най-вероятно има теч на информация от Приходната агенция относно проверката срещу него. Бареков допълни, че не дължи данъци за цитираната сума, а уточни, че е платил налози за половин милион лева.

Разговорът завърши с уточнение от страна на Калина Крумова, която заяви, че има разлика между това да има евромайки в кандидат-депутатските листи и да има евромайки на избираеми места в тях.