Наказанието за купуване на гласове да бъде от една до шест години лишаване от свобода, предлагат от ГЕРБ. Да се въведат и глоби за нарушения, свързани с агитациите, искат още управляващите.

Искра Фидосова уточни, че се предвиждат глоби за подобни нарушения в размер от 2 000 до 5 000 лв., а при повторни - от 5 000 до 10 000. Като пример тя посочи, че ще се санкционира поставянето на агитационни материали извън срока на кампаниите.

Фидосова съобщи и че ГЕРБ предлага ЦИК постоянно да поддържа избирателните списъци, като всеки българин с въвеждане на ЕГН-то си да може да проверява фигурира ли в избирателния списък, както и къде и в кой район. Тя посочи още, че управляващите предлагат промени по отношение на застъпниците - броят им за един район да не е по-голям от броя на секциите в района.

Ако в един район има 100 секции, не може никоя партия или коалиция да има повече от 100 застъпници, поясни председателят на парламентарната правна комисия. Тя каза още, че ще има регистър на застъпниците.

Друго предложение е, ако дарение е по-голямо от минималната работна заплата, да се декларира произходът на средствата.
Предвиждат се и промени в Закона за администрацията - няма да могат да са ръководители на предизборни щабове лица на позициите премиер, вицепремиер, както и няма да могат да се използват държавните МПС-та за предизборните кампании.

Красимир Ципов съобщи, че ще има промени по отношение на използването на СРС-та и купуването на гласове. За тези престъпления исканията за използване на СРС да се изготвят само от окръжните прокуратури, уточни той. Органите на МВР няма да има право да искат прилагане на СРС.