Гражданско сдружение „Приятели на Русия и православния свят" стартират инициатива за набиране на парични средства за Донецка и Луганска област.

Именно на християнския празник Кръстовден интелектуалците призоваха „да съберем от нямането си, за да помогнем на страдащите в Украйна". За да се включат повече хора, идеята ще бъде разпространена и в социалната мрежа.

Председателят на гражданско сдружение „Приятели на Русия и православния свят" Христо Танев представи призова за солидарност и подкрепа на страдащите в Украйна.

„Отново световната финансово-икономическа олигархия целенасочено и насилствено налага глобализация на своите имперски въжделения и пъклени стремежи за световно господство", се казва в документа.

Танев изтъкна, че човекът е най-важният вселенски капитал и не бива да стоим безучастни към унищожаването му.

Междувременно председателят на сдружението ще предаде на президента Росен Плевнелиев „добронамерен призив".

На пресконференцията присъства и един от вдъхновителите и организатор на протестите в България - Данчо Стоянов. Самият той припомни, че на 10 септември са организирали протест срещу намеренията на държавния глава да изпрати български войски в Украйна.

Стоянов задочно се обърна към президента с думите: „Виждам, че Вие изпълнявате поръчки и сте готов на всичко, за да угодите на господарите си, дори с цената на национално предателство".

Своето обръщение е депозирал в писмен вид в Президентството. Той обаче акцентира на  посланието между редовете. „Ако думите чест, достойнство и съвест значат нещо за Вас, в което искрено се съмнявам, най-добре за Вас и за народа ни е да подадете оставка", заяви Стоянов.