Президентът на Съединените щати Барак Обама ще забрани на Агенцията за национална сигурност да подслушва лидери на близки и съюзнически страни, предаде „Ройтерс".

Решението на Обама дойде, след като в. „Гардиън" публикува разкрития на бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън, свързани с мащабни акции на шпионаж от страна на американската агенция.

В специална реч в министерството на правосъдието днес Обама увери американските и чуждестранни граждани, че ще предприеме мерки, за да бъде ограничена огромната база с телефонни данни, които Агенцията за национална сигурност е събирала в продължение на години.

Американският президент обеща, че САЩ няма да подслушват държавни и правителствени лидери на приятелски страни. Става дума за десетки лидери, поясни Обама.

Мярката влиза в сила, след като миналата година под шпионажа на Агенцията попадна и германският канцлер Ангела Меркел, чийто мобилен телефон бе подслушван.

Програмата ще бъде прекратена "такава, каквато е", заяви Обама. По думите му служителите на разузнаването не са злоупотребявали съзнателно с програмата, за да нарушават тайната на личния живот.

В бъдеще експертите от разузнаването ще получават съдебно разрешение, за да преглеждат записи, рутинно запазвани от агенцията.

Американският президент не пропуснa все пак да наблегне върху "съществената роля", която играе разузнаването за националната сигурност, посочва СиЕнЕн.