В Русия се формира международна групировка за гасене на стихийните пожари в страната, която включва сухопътни и въздушни сили.

Във федерацията днес пристига и отряд от България, съобщи пред журналисти Юрий Бражников от руското Министерство на извънредните ситуации.

В българския отряд влизат 100 от най-добрите бойци на противопожарната охрана, екипирани с най-ново оборудване за гасене на пожари, заяви Бражников.

По думите му международната подкрепа за руските огнеборци нараства. Той уточни, че основен акцент в тази помощ е „високотехнологичното оборудване".

По разпореждане на премиера Бойко Борисов тази вечер за Москва заминават 95 служители на ГД „Пожарна безопасност и спасяване" в МВР, сред които трима лекари от медицинската служба към дирекцията.

Огнеборците и медиците ще се включат в потушаването на бушуващите пожари и в спасителните операции в Русия.

Изпращането на спасителния екип става след разговор между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин.

Припомняме, по-рано стана ясно, че броят на загиналите достигна 52 души.

Броят на починалите в Москва през юли тази година е нараснал с около 50 на сто спрямо същия месец на предходната година.

Увеличението от близо 5 000 смъртни случая се дължи на силните горещини в руската столица.

Площта, обхваната от пожарите в страната е намаляла с 6000 хектара. В гасенето на бедствията участват почти 162 000 души с около 26 400 единици техника, включително 46 самолета и хеликоптера, добавя руската агенция.

Междувременно стана ясно, че летищата в Москва се връщат към нормалния си режим на работа, но 50 полета все още са забавени заради смога от бушуващите пожари.

Към 16:00 ч. московско време 29 заминаващи полета и 33 пристигащи полета са забавени на летище Домодедово, съобщи говорител на Руската агенция за въздушен транспорт, цитиран от РИА „Новости".

На летище Внуково са отложени 25 заминаващи полета и 24 пристигащи, посочиха експерти.
Видимостта на пистите в Домодедово и на летище Внуково е около 2,8 км, съобщи той.

Летище Шереметиево, в северната част на Москва, е с видимост само 600 метра. Отложени са 5 заминаващи и 11 пристигащи полета, съобщиха от пресслужбата на летището.