Бургаският окръжен съд няма пари за издръжка - за ток, вода, консумативи и други услуги. Това призна на пресконференция  председателката на съда Боряна Димитрова, цитирана от БТА. Димитрова сподели, че положението е подобно в целия съдебен регион.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че 85 съдилища в страната в момента нямат средства за ток, вода и заплащане на вещите лица.

Бюджетни средства за издръжка нямат и съдилищата в Несебър и Средец. Средствата в останалите съдилища ще привършат в средата на август, началото на септември.

Боряна Димитрова увери, че това по никакъв начин няма да повлияе на делата. По думите й приоритетни ще са плащанията за издръжка за вещи лица и експертизи, както и всичко, касаещо делата.

Притесненията на председателката на Бургаския окръжен съд са по отношение на плащанията на вещите лица и преводачите по делото.

Боряна Димитрова изрази надежда до септември проблемът да бъде решен.

Към момента Бургаският съд има неразплатени около 4000 лева, но не е изпаднал в просрочие. Бюджетът му за тази година е малко над 3,5 милиона лева заедно със заплатите и осигуровките. Около половината от тези средства вече са разходвани.