Бойко Борисов да даде обяснение за вчерашното покушение над Ахмед Доган, поискаха от България на гражданите на извънредна пресконференция. Тома Биков заяви, че оттеглянето на Доган от председателския пост на ДПС най-вероятно е стратегически ход и тепърва предстои да се разбере как това ще се отрази на предстоящите избори.

Според него вчерашният акт ще бъде използван по един или друг начин от всички партии, когато дойде време за избори.

Биков беше категоричен, че това е политическо, а не криминално деяние. По повод изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че всички политици трябва да са по-умерени, за да не провокират агресия сред избиралите, Биков заяви: „Надявам се да е чул собствения си съвет, защото е от най-агресивните български политици".

Той потвърди предишната позиция на България на гражданите, че няма да влизат в коалиция нито с ГЕРБ, ДПС и БСП и затова пред тях не стои въпросът за някаква промяна в отношението им към ДПС заради новия партиен лидер.

По повод наближаващия референдум Иван Стамболов изрази позицията на партията на Кунева, че ако референдумът не събере 20% избирателна активност, то ГЕРБ и БСП трябва да възстановят парите за организирането му от собствените си субсидии.