Земетресение с магнитуд 5,1 е регистрирано в района на Черно море.

Трусът е бил усетен най-силно в Добруджа и Североизточна България, в районите на  Добрич, Варна, Шумен, Нови Пазар, Русе, Никопол, Плевен, Разград, Силистра, Бургас, съобщиха читатели. В Стара Загора са били усети два леки труса.

Епицентърът на труса  -  Черно море, на 63 км източно от Варна, 25 км източно от Каварна, 19 км югоизточно от Шабла - в известното на сеизмологията Шабленко огнище, което е известно със силни земетресения в по-далечното минало.

Трусът е регистриран в 10:49 часа. Няма данни за пострадали.

За това информира европейски-средиземноморски сеизмологичен център.

От Гражданска защита съобщиха, че не са постъпили сигнали за сериозни щети от земетресението. Има само сигнали за паднали комини и паднала мазилка. Те са подадени в област Добрич.

Кметът на Шумен Красимир Костов сформира спешно експертна група, която до 12.30 ч. трябва да обиколи всички опасни и рушащи се сгради в района и да прецени щетите от земетресението. В 12.30 часа ще бъде докладвано какви щети има по опасните сгради в града, съобщава радио Варна.

След земетресението, което се усети силно в Шумен, беше евакуирана сградата на общинската администрация. След 15 минути работещите  са се върнали обратно в сградата.

На телефон 112 е имало множество обаждания от разтревожени хора, които са искали информация за епицентъра на земетресението.

Служители от община Варна, които излязоха на улицата заявиха, че са усетили труса силно в кабинетите си от осмия до 14-ия етаж. Съобщава се, че епицентъра на земетресението е на 350 километра западно от Констанца.

Днешното земетресение е най-силното, регистрирано в България през тази година, коментира директорът на Геофизичния институт при БАН Николай Милошев.
По думите му нормално е да се очакват няколко вторични труса след това, които да бъдат по-слаби.