Задържани са 14 гранични полицаи на ГКПП Дунав мост при операция на дирекциите Вътрешна сигурност и Гранична полиция.

Това е съобщил вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БНТ.

На десет от задържаните - Д.Г. (34г.), Д.П. (32г.), И.Г.(30г.), М.Ц (36г.), П.В. (29г.), П.П. (38г.), Р.М. (37г.), Т.И. (30г.), Х.Х. (33г.) и Й.Д (32г.) е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража" за срок от 72 часа. На други четирима -  И.П.(37г.), Н.А (40г.), Б.Д. (29г.) и П.К (32г.) е взета парична гаранция.

Днес полицаите са били призовани, за да им се връчат съответните обвинения. В момента текат разпити.

По непотвърдена информация всички задържани митничари са работели в една смяна и са имали предварително подготвено разпределение на задачите.

Изнудвали са главно шофьори на преминаващи тирове. Те рекетирали предимно транзитно пътуващите извън Европейския съюз. В част от случаите граничарите взимали исканата сума в щатски долари и дори връщали „ресто" на чужденците, ако дадената банкнота била с висок номинал.

Някои от служителите пък искали единствено евро - ако жертвите им предложели друга валута, то те били принуждавани да я обменят в близкото чейндж бюро в евро.

Имало и трети вариант - когато транзитно преминаващите отказвали да дадат подкуп. Тогава полицаите влизали в превозните им средства и взимали цигари, алкохол и други продукти.

Министърът поясни, че е документирано рекетиране на пътникопотока на ГКПП Дунав мост. Цветанов заяви още, че се работи се в посока изясняване на корупционни практики и на по-високо равнище на ГКПП Дунав мост.

Разследването срещу полицаите е започнало преди 3 месеца, след получени сигнали от изнудвани граждани, преминали през пункта.

Пред Би Ти Ви вътрешният министър поясни, че акцията по задържането им е била планирана за края на 2010 г., но заради възможността да се съберат допълнителни доказателства, е отложена за началото на тази година. Данните за групата са събирани със специални разузнавателни средства.

Според Цветанов сумите, които са вземали полицаите, са били малки, но влияят изключително лошо на имиджа на страната.

Той каза още, че има оперативна информация, че 14-те митничари са отчислявали и суми за свои началници в рамките на регионалния сектор.