Президентът на ФИФА Сеп Блатер призова за единство на фона на корупционния скандал, който се разрази в средата на седмицата.

Събитията в сряда доведоха до буря и беше поставено под въпрос дали този конгрес ще се проведе или дневният ред може да бъде променен. Днес призовавам за единство и отборен дух, така че да можем да продължим напред. Не винаги може да е лесно, но ние по тази причина сме се събрали тук днес. Тук сме, за да разрешим тези проблеми, заяви той при откриването на 65-ия конгрес на ФИФА, който се провежда в Цюрих.

Основното нещо е прозрачност. Важна точка е къде е нашият футбол? Къде стои ФИФА в света? В борбата срещу корупцията, уреждането на мачове и расизма, които все още присъстват в нашата игра и нараняват, продължи той, подчертавайки, че има възможност за създаване на единство.

Той призова за дисциплина, уважение и справедлива игра по време на конгреса.

Като игра, и ние играем футбол. Но нямаме ограничения откъм време, имаме време до довечера или утре. Има закони в играта: това са правилата. Нямаме рефер. Вие сте реферите ( делегатите в залата). Нека покажем на света, че можем да ръководим нашата институция и можем да го направим заедно. С тези думи откривам 65-ия конгрес на ФИФА", каза той.

Според него отделни лица са виновни, а не цялата организация. Той е категоричен, че футболът не е чудовище, а колосално икономическо движение, което създава работни места по целия свят.

След извършените арести само 25 от 28 делегати заеха своите места. В дневния ред има 18 точки. Най-важната е последната, която е свързана с избиране на президент на ФИФА.

Само двама кандидати има за поста - настоящият президент Сеп Блатер и йорданският принц Али бин ал Хюсеин.

Преди 209-те асоциации да гласуват Блатер, който заема поста от 1998 година, и Хюсеин ще говорят пред конгреса. Али беше избран за вицепрезидент на ФИФА за Азия през 2011 година.

Гласуването ще се проведе тайно и един от кандидатите, който получи 2/3 подкрепа на първия тур, той е категоричен победител - 139 от 209 гласа. Ако никой не събера такава подкрепа, провежда се втори тур, при който обикновено мнозинство е достатъчно.

Междувременно пред сградата, където се провежда форумът, палестинци протестираха и скандираха „червен картон за ФИФА" и „свободен футбол, свободна Палестина". Те скандираха и за по-добро отношение към работниците в Катар преди световното през 2022 година.

Вчера шефът на УЕФА Мишел Платини призова Блатер да се оттегли. Платини подчерта, че ще подкрепят Хюсеин, а ако Блатер спечели, ще бойкотират футболни турнири.

В сряда САЩ официално повдигнаха обвинения срещу деветима чиновници от ФИФА и петима ръководители на компании за корупция, рекет и измами. Властите в Швейцария задържаха седем високопоставени чиновници на ФИФА, включително двама вицепрезиденти на организацията. Вашингтон иска екстрадирането им. Отделно швейцарските власти започнаха да разследват шампионатите през 2018 и 2022 година в Русия и Катар.

Главният прокурор на САЩ Лорета Линч заяви, че коруцпионните схеми са действали в продължение на 24 години и с тях са били извлечени 150 милиона долара. Общо срещу 14 души са повдигнати обвинения.

Един от основните елементи на схемите е предоставяне на търговски права от чиновниците на ФИФА на различни компании във връзка с организирането и провеждането на футболни първенства.