И президентът и ГЕРБ се държат двулично, с цялото ми уважение към институциите и тази на държавния глава. Той беше поканен да дойде в пленарна зала, не за да вземе участие в дебатите, а за да чуе и контра мотивите.

Това заяви в ефира на БНТ председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Преди утрешното трето разглеждане на актуализацията на бюджет 2013 в пленарна зала, днес ветото на президента ще мине и през комисия.

Йордан Цонев бе категоричен, че управляващите са се съобразили с всички бележи, направени към бюджета, още преди държавният глава да наложи вето. „Имам чувството, че той изобщо не е слушал дебата, дори не е чел материалите, които се публикува", усъмни се Цонев.

Народният представител от ДПС обясни отново, че само 286 млн. лв ще бъдат изхарчени, а основната необходимост за заем от 1 млрд. лв са неразплатените дългове към бизнеса. Цонев посочи донякъде шеговито, че след като е чул заканите на бившият премиер Бойко Борисов, че ще подкрепи със 97 народни представители дори заем от 2 мрлд. лв, стига той да отиде за насърчаване на икономиката сериозно се е замислил дали да не го предложи.

Цонев отхвърли твърденията, че с бизнеса ще се разплаща избирателно. „Плащаме за абсолютно всяка извършена работа. Ако бъде избирателно, значи плащаме избирателно и за фирмите на ГЕРБ, които са спечилили поръчките", настоя той.

Цонев попита бившите управляващи защо толкова са бързали да има заседание, на което няма да подкрепят актуализацията. „Къде е логиката да бързаш да свикаш заседание и да отхвърлиш това, за което си го свикал", недоумяваше той.

Йордан Цонев призна, че очаква управляващите да получат подкрепа от „Атака", за да бъде отхвърлено президентското вето. „Не водим разговори с тях, но съдейки по изказванията им смятам, че ще подкрепят актуализацията", коментира Цонев. Той анализира поведението на „Атака" от изборите на 12 май насам и обясни, че хората на Волен Сидеров са последователни в обещанията си да свалят ГЕРБ от власт и да не им позволят да се върнат там. Именно въпросът ГЕРБ да си върнат властта или да подкрепят актуализацията е основният пред „Атака", счита Цонев.

На въпрос дали е възможно ако актуализацията не мине да се стигне до нови предсрочни избори Цонев отговори, че това е най-възможният вариант, но има и други. ДПС обаче не се плаши от избори и още утре може да се яви на такива, за това няма нужда да „подава ръка" на „Атака", с която има огромни различия, категоричен бе той.