Осем проститутки и известен на полицията сводник са задържани вчера при полицейска операция на главен път Е-79 в района на Ботевград.

При проверките в района на "Пик", ханче "Атлантик" и местността "Малините" са задържани 7 проститутки на възраст от 19 до 30 години и едно непълнолетно момиче от Враца.

До момента 17-годишната била конвоирана два пъти до Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в столицата.

Повечето от проституиращите са регистрирани в РУ-Ботевград.

40-годишният сводник от Ботевград е известен на полицията за кражби и палеж и е осъждан. Той живеел на семейни начала с една от проститутките, съобщават от пресцентъра на МВР.

Две от задържаните били санкционирани по ЗБДС, а една от тях представила невалиден документ за самоличност. Съставени са им и актове за нарушение на обществения ред.

В хода на проверките станало ясно, че лицата не се издирват. В обясненията си осемте жени заявили, че не са принуждавани насила да проституират.

Лицата са задържани в РУ-Ботевград с полицейска мярка за 24 часа.

В акцията са участвали полицаи от различни звена на ОД МВР-София - криминалисти, служители от сектор "Противодействие на организираната и тежката престъпност", магистрални полицаи, представители на отдел "Полицейско разследване" и служители на местното РУ.

Специализираната полицейска операция е ръководена от Районна прокуратура-Ботевград и контролирана от Дирекция "Инспекторат"-МВР.