Депутатите се върнаха отново на спорния нов Закон за потребителския кредит.

Припомняме, че преди дни изненадващо мина предложение на БСП да има таван на лихвите по кредитите, а днес народните представители продължиха да гласуват членове от законопроекта за потребителските кредити на българите.

Бившият социалист и настоящ независим народен избраник Румен Йончев, който изразява гласа на „България без цензура", поиска от парламентарната трибуна въведеният таван на лихвите и като цяло поправките в закона да се отнасят и за вече сключените договори с банките.

„Целта е да решим един проблем, който е натрупан с времето", се мотивира Йончев и напомни, че такъв проблем имат над един милион българи, а потребителският кредит е доста болезнен въпрос за обществото ни.  "Не се притеснявам от обвиненията в популизъм", отсече независимият депутат.

Веднага след като направи предложението, Румен Йончев получи подкрепата на „Атака" в лицето на Павел Шопов, който го призова да не се страхува.

Гласът на опозицията от ГЕРБ се чу, след като народният представител Данаил Кирилов подчерта, че той е направил такова предложение като на Йончев още между първо и второ четене в бюджетна комисия, което обаче не е отразено никъде в доклада.

„Червеният" Георги Кадиев се включи в дебата, като заяви, че основният проблем за потребителския кредит е огромната диспропорция между силата на банките и обикновените хора.

Крайният резултат обаче бе негативен за предложението на Йончев и мнозинството от народните представители гласуваха „против" таванът на лихвите да се отнася за вече сключени договори.

Парламентът прие обаче искането на депутата от левицата Янаки Стоилов отпадането на такси при предсрочно погасяване на кредита да се отнася и за вече сключени договори
С това решение новият Закон за потребителския кредит бе окончателно приет.

В кулоарите на НС Янаки Стоилов обясни, че с промените се дава възможност на тези, които имат възможност и желание предсрочно да погасяват кредита си, без заплащане на неустойки за предсрочно погасяване.

Тази разпоредба, която е в изменителния закон предвижда това право на кредитополучателите да може да действа към сега действащите договори, подчерта социалистът.

Запазва се правната и финансовата стабилност в сега сключените договори да остават в сила, но с възможност на кредитополучателите да погасят своите задължения, без да бъдат глобявани с тези допълнителни такси или неустойки, каза Стоилов.

По този начин, според него, се запазва и финансовата стабилност на банковата система. Промените, по думите на червения депутат, дават възможност да се раздвижи кредитният пазар. Според депутата с промените също така се защитават правата на по-слабата и уязвима страна - кредитополучателя.

На брифинг в НС Румен Гечев от БСП изтъкна задоволството си, че много хора са работили по закона. Целта на закона е да се хармонизира българската банкова среда с тази в ЕС, изтъкна депутатът.

Лихвата ще се определя с пазарен индекс или комбинация от индекси, обясни той.

Промените в закона, според социалиста, ще стимулират движението на лихвите надолу и ще увеличат качеството на банковите услуги.

Жельо Бойчев на свой ред коментира, че това е поредното изпълнено обещание на левицата. Ние категорично застанахме на страната на интересите на хората, каза социалистът. Той посочи, че левицата ще направи нужните промени в ГПК и закона за частните съдебни изпълнители.