13 души, противници на режима „Кадафи", са станали жертва на авиоударите на НАТО по град Брега, съобщава БиБиСи.

Според данните има и ранени, но на този етап не се знае точната бройка.

След нанесените удари разположените там единици военна техника на въстаниците излезли извън строя и напуснали заетите постове и се насочили към Адждабия.

Представители на Алианса в Брюксел заявиха, че не разполагат с информация за удари по град Брега.

По-рано натовски самолети нанесоха няколко удара по либийската столица Триполи. До този момент няма данни за жертви, но е възможно да има пострадали.

Според очевидци около 11.30 часа местно време над града преминал самолет, който нанесъл два удара, вторият от които бил много мощен.

Още няколко самолета прелетели над центъра на града, а след това се насочили към югоизточния район на града ес-Салам, където се чули три взрива. Скоро след това сирените на колите за спешна помощ оглавиха района.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия и откриваща възможността за международна военна намеса в тази северноафриканска страна. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.

През последните няколко дни либийската столица е подложена на интензивен обстрел от страна на натовските самолети. На този етап обаче представители на коалицията не коментират целите на бомбардировките в Триполи, които на практика стават ежедневно. Журналистите и местните жители гадаят за обектите, които представляват интерес за коалиционните партньори. Засега не се съобщава за значителни инфраструктури в столицата на Джамахирията.