Не ходете сами в планината! За това призова Олег Чолаков - председател на Планинската спасителна служба (ПСС).

Той е категоричен, че спасителите са готови и подготвени за новия зимен сезон, но за да няма злополучни инциденти и туристите трябва да положат усилия. По думите му основните правила, които планинарите трябва да спазват са най-вече да не надхвърлят възможностите си.

Изключително важна е и екипировката, както и поддържането на постоянна връзка. „Винаги носете добре зареден мобилен телефон, който трябва да стои някъде на топло - близо до тялото, а не в джоб на раница, тъй като по този начин бързо му се изтощава батерията", подчерта директорът на ПСС Кирил Русев.

По думите му всички групи, преди да тръгнат на поход в планината, трябва да обявят маршрута си в постовете на ПСС към БЧК, както и предполагаемия час на връщане. Задължителни са медицинските прегледи, особено при хората с хронични заболявания, като най-уязвими са малките деца, тъй като при тях хипотермията идва много по-бързо.

Решаващ фактор в една кризисна ситуация е дадената група да има свой лидер - човек, който има необходимата подготовка. Не се препоръчват големите групи, като оптималният брой е 10-12 човека. Важно е всички те да имат приблизително еднаква психическа и техническа подготовка.

Спасителите предупредиха и че освен опасността от изгубване, туристите са застрашени от измръзване. Затова винаги трябва да носим резервни сухи дрехи, а в случай на умора не трябва да спираме, а просто да намалим темпото, за да се предпазим от т.нар. „бяла смърт."

На въпрос какво е правилното поведение, когато попаднем в лавина Кирил Русев заяви: „Правилното поведение е да не попадаме в лавина. Трябва да вземем мерки да предотвратим подобна ситуация." Той подчерта, че GPS-ът в този случай не помага. И все пак, ако имаме нещастието това да се случи, най-важното е да не изпадаме в паника и да вярваме, че ще ни помогнат.

Според спасителите обаче основният проблем е, че по-голямата част от туристите са недисциплинирани. Освен това пребиваването в планината има различни форми, тъй като хората, които я посещават имат различно разбиране за общуването си с нея.

Относно застраховките от ПСС заявиха, че се наблюдава тенденция към нарастване на броя на хората, които прибягват до тази услуга. По думите на Кирил Русев при 82% от случаите през миналата година хората са имали направени застраховки.

Това е изключително радващ фактор, тъй като в първите години говорим за процент от порядъка на 5-6%, каза Русев и допълни, че този вид застраховка се предлага от всички застрахователни компании и струва около 25 лева на година.

Олег Чолаков опроверга слуховете, че ПСС оказва помощ само на застраховани туристи. „Абсолютни глупости са, че ние се ръководим в действията си в зависимост от това дали даден човек е застрахован или не", каза той. По думите му всяка акция си има цена, която е в зависимост от конкретния случай.

Чолаков каза още, че спасяването на един незастрахован турист струва от 30 до 700 лева, което пак зависи от конкретния случай. Най-скъпоструващи са издирването на туристи и лавинно нещастие.

По отношение на бюджета на службата за следващата година Чолаков подчерта, че все още не е определен и това ще стане през следващия един месец, но минималната сума, с която службата може да гарантира дейността си е 1.5 милиона лева. „Това е сума, с която можем да съществуваме, но не можем да си позволим закупуването на нова техника, която се амортизира."

От ПСС направиха и кратък отчет на свършеното през изминалата година. По думите на Олег Чолаков ПСС е помогнала на 1350 души в планините; проведени са 70 акции извън пистите; спасен е едни човек, затрупан от лавина. Отчетени са 9 смъртни случая, като при 7 от тях хората са намерени мъртви, а двама от пострадалите са починали по-късно в болницата.

Проведени са и 3 хеликоптерни акции, осъществени много по-лесно благодарение на личната намеса на премиера Бойко Борисов и вече имаме сключен договор с Авиоотряд 28 за оказване на помощ от въздуха, изтъкна Кирил Русев.

Той подчерта, че се запазва тенденцията за увеличаване на работата на планинските спасители, като се отчита повишение с 15% на нещастията в планините.

В заключение спасителите успокоиха всички туристи, че ПСС има сключени договори с всички големи планински курорти.