Социалистите препитаха енергийния министър Делян Добрев за влошаването на стопанската конюнктура. С 2,7 % пункта са се влошили икономическите ни параметри през октомври в сравнение със септември. Най-сериозно е влошаването в индустриалния сектор и производството - спадът е с 3,6% за един месец.

Тези данни на НСИ представи червената депутатка Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол. Тя припомни, че през есента на 2012 кабинетът е приел план с антикризисни мерки. Нито една мярка от този кризисен план не е изпълнена, категорична бе Корнелия Нинова.

Колежката й Мая Манолова също имаше питане към министъра по темата. Стотина кюстендилски фирми я помолили да пита Делян Добрев как ще се подобри бизнес средата в България. По думите й десетки български фирми са в тежко положение.

Стотици хиляди български работници живеят в страх за утрешния ден, притеснена е Мая Манолова. До края на тази година фалит ще обявят още 40 000 фирми, изтъкна тя изследване на БСК. Междуфирмената задлъжнялост в България днес надхвърля 100 милиарда лева, поясни социалистката.

Делян Добрев бе искрен и доволен от питането на двете „червени остриета". „Благодаря за възможността да поговорим за икономика в пленарна зала, защото над 80% от въпросите към мен са на тема енергетика, а е хубаво ние да говорим повече за икономика", заяви министърът.

Икономиката е истинското предизвикателство пред министерството, на което аз съм ръководител, допълни Добрев. Той успокои двете депутатки, че традиционно бизнес показателите през есента са по-ниски заради летните месеци.

През 2010 година износът отчита увеличение с 33% спрямо предходната година и възлиза на 15,6 милиарда евро, похвали се Делян Добрев. През 2011 имаме отново увеличение спрямо 2010 с нови 30%, допълни още той. Износът ни тази година действително е намалял, защото еврозоната и тази година е в рецесия, а страната ни на 72% е зависима от икономиката на еврозоната.

Предприемаме действия да подпомогнем малките и средни предприятия, увери министърът на икономиката. Според него изход за нас е да се насочим към новите пазари като Китай например, където имаме само 2 търговски представители.
Друг вариант е ОП „Конкурентоспособност".

Повече от 40 милиона лева през септември са влезли в сметките на фирмите по проекти на програмата, толкова са и през октомври. 45 884 нови фирми са се регистрирали през 2011 година, посочи още министърът на икономиката. До края на октомври 2012 те са 45 225. 717 търговци са заличени, поясни още министър Добрев. Затрудненията, които изпитват фирмите, по думите му, е заради общата икономическа обстановка. Това, което ние можем да направим, го правим, категоричен бе икономическият министър.