Свещеник от столичния квартал "Ботунец" е открит мъртъв тази сутрин, предаде БТА.

По тялото му има прободни рани в областта на корема, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вероятно отец Стоян Стоянов е убит с нож.

Сигналът за намереното тяло е подаден около 6.30 тази сутрин.

Тялото на 46-годишният свещеник е намерено между блоковете „9" и „10" в квартала.

На мястото на произшествието има екипи на полицията, изясняват се причините за убийството.

Предстои да бъде направена съдебномедицинска експертиза. Криминалисти от СДП и Пето РПУ работят по случая.

Към обяд беше съобщено, че по случая вече има задържан. Той е 17-годишен младеж на име Иван, който е съсед на убития и вчера са пили заедно. Той ще бъде разпитан в 5-то РПУ.

Mомчето е задържано рано сутринта, когато се е прибирало към дома си. По непотвърдена информация по ръцете му е имало следи от охлузвания, най-вероятно те са получени при побоя над свещеника.

От първоначалния оглед личи, че свещеникът е бил бит.

Вероятната причина за убийството му е нападение от пияни младежи, които час преди инцидента са се скарали с отеца за нещо.

За момента полицията е образувала дознание срещу неизвестен извършител.

Според съседите на Стоянов, той бил кротък и неконфликтен човек. Отецът обичал да си попийва.

Убитият свещеник е разведен и има 14-годишен син, който живее при майка си.

По повод убийството на свещеника главният секретар на Светия Синод епископ Наум заяви, че е потресен от случилото се и Софийската митрополия трябва да излезе със становище.

Ще се молим за него, той е на наш свещеник, а и не само - извършено е убийство на човек. Само по себе си това е трагично и ужасно.

С тези думи главният секретар на Софийската митрополия дядо Наум коментира инцидентът със свещеника от квартал „Ботунец".
Дядо Наум отказа предварителна информация по случая с убийството на свещеника и не коментира твърденията, че той е обичал да си попийва и е имал спречкване с група младежи.

Синодалният секретар посочи, че църковните органи ще изчакат следствиието и държавата да излязат с решението си по случая.

Дядо Наум обясни, че църквата не очаква никакво напрежение в епархията на свещеника и че възможно най-скоро ще бъде назначен нов свещеник.
Имаме много молби от млади духовници, които желаят да работят. Надяваме се на ново младо и качествено попълнение", каза дядо Наум.