Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе думата веднага след Иван Искров. Той обвини в бездействие БНБ и директно атакува управителя на централната банка.

Г-н Искров, при този крехък мир, който има в парламента, искате да ни вмените отговорности, които не са наши. Нашето добро желание да се даде някакъв още срок тези хора, на които не са гарантирани влоговете е губене на време, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Той откри в Закона за кредитните институции съществуващ член 121, който е в духа да спорната точка 3 от предложенията, приети преди два дни от бюджетната комисия.
Този член гласи „БНБ изготвя план за контролиране, преструктуриране на всяка лицензирана банка в България, който може да бъде приложен, ако банката изпадне във финансови затруднения". 6 месеца къде е този план, къде го приложихте?, попита Борисов Иван Искров.

Стана ясно, че в последвалата парламентарна почивка Борисов събира депутатите си и ще предложи точка 3 да отпадне.

Виновните да си понесат отговорност, настоява той. До сутринта бил оптимист, че може да се спаси банката. Сега обаче не виждал добро развитие за КТБ. Нашите добри намерения, могат да създадат по-голяма угроза, заяви Борисов.

Той припомни, че по времето на ГЕРБ била най-тежката финансова криза. За съжаление проспаното време с вината на управителя и подуправителя ни изправя пред една ситуация, в която г-н Искров не казва колко ще струва един или друг вариант, изтъкна Бойко Борисов.

Той предупреди, че има опасност 5 години страната ни да е в рецесия. Ако се изплатят гарантираните влогове, ще се осигури комфорт на банките и банкерите, които щели да са спокойни на яхтите си.

Оказва се, че според Бойко Борисов, депутатите са прави в различните си позиции. Ако БНБ си беше на мястото, нейният надзор, това нямаше да се случи, каза той. Ако Дянков беше министър това нямаше да се случи, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Вицето му Цветан Цветанов също нямало да позволи злоупотребите в КТБ.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че „писъмцето" на инвеститора, което Искров прочете в пленарна зала, било нагло. Според него, ако се приеме предложението, всички щели да са виновни. Бойко Борисов е категоричен, че е проспано времето за казуса КТБ.

Групата на ГЕРБ реши да предложи да отпадне точка 3 от проекта за решение и да представи в точка 1,2 и 4 редакционни корекции. Това обяви Менда Стоянова, след като лидерът Бойко Борисов събра депутатите си.

И тя определи предложението на инвеститорите за КТБ като доста нагло. От ГЕРБ настояват да се приеме решение, което гарантира, че българските банкови закони ще бъдат наистина в синхрон с европейското законодателство. Стоянова обясни, че герберите настояват и за това да се осигури изплащането на гарантираните депозити на граждани.

Стоянова поясни, че засега няма да се иска оставката на гуверньора на централната банка, защото това било натиск срещу БНБ. Аз мисля, че г-н Искров, макар и да няма основания да бъде считан за нарушител на закона, има морална отговорност пред цялото общество, категорична бе тя.

Именно по негово време имало пробив в доверието към централната ни банка. Трябва да сме сигурни в нашата централна банка, да сме с доверие към нея, каза Менда Стоянова. Аз апелирам за морал, изтъкна тя.

Освен това депутатката обвини БНБ и за проявената безотговорност, разрешавайки КТБ да придобие банка „Виктория". Сега и тя е в тежко състояние именно заради това решение на БНБ.

Лиляна Павлова е недоволна от това, че БНБ се опитвала да прехвърли отговорността на политиците. Според нея независим орган като БНБ трябва да спазва закона и да понесе своята отговорност. Защо не е оздравена банката 4 месеца, попита Лиляна Павлова.