Добри резултати от съвместните действия между МВР, Министерство на финансите, НАП, Агенция „Митници" и ДАНС отчетоха двамата вицепремиери Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

Изключително добри са резултатите по ДДС схемите, съобщи Цветан Цветанов. Съвместните екипи между всички институции през 2010-та са задържали над 628 милиона къса цигари без бандерол. По отношение на алкохола над 1 милион бутилки нелегален алкохол са конфискувани, като през 2008-ма конфискуваните бутилки са 110 хиляди. Според вътрешния министър важно е да се оптимизира съвместната работа между данъчни, агенция „Митници", ДАНС и МВР.

Като слабост силовият министър отчете липсата на аналитичност в работата на екипите.

В отговор на журналистически въпрос той не изключи политически партии да се финансират от ДДС схеми. През следващата година той очаква още по-добри резултати в увеличаването на приходите в хазната. Искаме да изведем сивата икономика на светло, посочи още вътрешният министър.

Симеон Дянков от своя страна е изключително доволен от митниците. Агенция „Митници" е с леко преизпълнение на приходите, подчерта финансист номер едно. Брутният размер на постъпления от акциза върху горивата през тази година е над 2 милиарда лева, което е повече с няколко милиона от предходната година. По отношение на акциза върху алкохолните напитки постъпленията през тази година са в размер на 165 милиона лева. За сравнение Дянков подчерта, че през миналата година те са били в размер на 110 милиона лева.

Докато двамата вицепремиери даваха пресконференция, от силовото ведомство е осъществена поредната успешна акция. На Кулата е задържан чешки камион, в който са намерени 600 мастербокса цигари.

Връзката между НАП и касовите апарати на бензиностанциите, която ще стане факт от следващата година, ще подобри събираемостта на приходите от горива.

Вътрешният министър не пожела да коментира болезнената тема за митническа полиция - тема, която е причина за противоречията между Ваньо Танов и министъра.

По предварителни данни за 2010 година близо 6.6 млрд. лева приходи, събрани от Агенция „Митници", ще постъпят в бюджета. Това е 100% изпълнение на годишния план. Спрямо 2009 година агенцията ще осигури с 250 млн. лева повече приходи в републиканския бюджет.

Очаква се приходите от ДДС от внос да възлязат на 2.877 млрд. лева или с почти 500 млн. лева повече спрямо миналата година. Приходите от акцизи възлизат на около 3.6 млрд. лева, а от мита ще възлязат на около 117 млн. лева.

През 2010 г. митническата администрация е събрала 2.237 млрд. лева приходи от акцизи от горива или с 22 млн. лева повече от 2009 година. За същия период на търговците бяха върнати с 66 млн. лева повече акцизи за горива (443 млн. лева през 2010 г. и 377 млн. лева през 2009 г.). След възстановяване на посочения размер нетните приходи от акцизи възлизат на 1.794 млрд. лева, което е с 43 млн. лева по-малко от предходната година.

При високоалкохолните напитки през тази година се наблюдава значителен ръст на приходите от акцизи спрямо миналата година. Нетните приходи от акцизи от високоалкохолни напитки бележат ръст от 64 на сто или с около 58 млн. лева повече - от 91 млн. лева през 2009 г. на 150 млн. лева през тази година.

Събраните приходи от акцизи при тютюневите изделия са със 100 млн. лева по-малко. През 2009 г. акцизите от тютюневи изделия възлизат на 1.788 млрд. лева, а през 2010 г. - на 1.686 млрд. лева. Намалението е основно от Благоевград БТ и София БТ, като спадът при тях е с 32% или с 280 млн. лева по-малко спрямо 2009 година.

През 2010г. на търговците са върнати 160 млн. лева за унищожени цигари със стар образец на бандерола, акцизът за които е заплатен основно в края на 2008 г. и през януари 2009 година.