Премиерът Бойко Борисов настоя Европейската комисия да се намеси по проблема с протестиращите гръцки земеделци.

Той направи това след церемонията по награждаването на пожарникар на годината, в която взе участие.

Премиерът изрази възмущение, че една седмица се спори дали има или няма конфликт на интереси на госпожа Желева, а в същото време Гърците нанасят тежък конфликт на интереси на икономиката на България.

Той добави, че е разговарял с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и подчерта, че очаква намесата на комисията.

От думите му стана още ясно, че вчера България е изпратила нота на Гърция.

Това не може да продължава така, категоричен е Борисов. Искам да бъдат освободени нашите пунктове, каза още той.

Българският премиер е изпратил и писм до Барозу, с което сезира Европейската комисия относно нарушаването на Членове 30 - 36 от Договора за създаването на Европейската общност.

 

награденият - сн.emaxpress

В него той е посочил, че в резултат на блокадата на ГКПП през миналата година загубите на българските превозвачи се изчисляват на повече от 10 милиона евро само за първите седем дни на стачката. Това е и сумата по формата на компенсации, за която страната ни ще настоява заради сегашната стачка

.

Вземането на всички необходими мерки за гарантирането на трафика през граничните контролно-пропускателни пунктове е отговорност на гръцкото правителство, се казва още в позицията на премиера.

За съжаление гръцките власти не успяват да предприемат незабавни мерки, с цел възстановяването на свободното движение на стоки през тази вътрешна за Европейския съюз граница, така че да предотвратят по-нататъшното нарушаване на трафика и натрупването на по-големи загуби.

Намираме се в ситуация на нарушаване на търговските отношения и на свързаните с тях договори, твърди още в писмото си Борисов.

В резултат на протест на гръцки фермери, от 18 януари тази година всички гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция са блокирани, припомня той.

Борисов посочва още, че правителството на България не желае по никакъв начин да наруши упражняването на фундаментални права, признати от страните-членки, включително правото на стачка.

Независимо от това, всяка форма на протест, която нарушава основни права и свободи на други граждани на ЕС и заплашва основополагащи принципи на Единния пазар на Европейската общност, е изцяло неприемлива, се казва още в писмото.

По време на церемонията днес премиерът добави, че протестиращите в Гърция фермери подстрекават и българските производители да го правят и добави, че го правят във време, в което нямат работа.

Борисов припомни, че Гърция има подписан договор с Европейския съюз.

Пожарникар на 2009г. стана Станислав Генчев, началник от пожарната във Видин. Победителите в конкурса получиха грамоти, почетни знаци и модерни каски. Гордея съм, че съм от вашето семейството, каза на пожарникарите премиерът.

Много пъти заради мен са ви обиждали на пожарникари, но мисля, че им ги върнахме тъпкано, добави той.

Той пожела на пожарникарите с чест да нося пaгоните си, да изпълняват задачите си и да се прибират вкъщи живи и здрави.

Носителят на титлата комисар Генчев заяви, че посвещава наградата си на всички служители на видинската пожарна.