Иракските бойци пешмерга пристигнаха в Югоизточна Турция рано тази сутрин, съобщава „Ройтерс". Планирано е те да се придвижат и да се разположат в сирийския град Кобани, за да помогнат на кюрдите там да отблъснат „Ислямска държава".

Самолетът на „Турските авиолинии" кацнал в град Шанлъурфа около 1.15 часа при засилени мерки за сигурност. Малко след това конвой от бели автобуси, ескортиран от бронирани джипове и полицейски автомобили, напуснал летището.

Кобани се намира близо до границата с Турция. Той бе обсаден от „Ислямска държава" преди повече от месец. Съдбата му се превърна във важен тест за водената от САЩ коалиция за справяне със сунитските бунтовници.

Въздушните удари на коалицията по позиции на бунтовниците и смъртта на стотици от тях не успяха да пробият обсадата.

Миналата седмица парламентът на иракския кюрдски регион реши да изпрати бойци пешмерга, а под натиска на западните съюзници Турция се съгласи те да използват територията й, за да преминат от Ирак и да достигнат до Кобани.

Късно вчера от сирийската кюрдска партия „Демократичен съюз" съобщиха, че очакват около 150 бойци от силите пешмерга да пристигнат в Кобани през нощта.

Друга група бойци пешмерга трябва да пътува до граничния район по суша.