В университетската болница „Света Марина" във Варна откриха първия в Източна България център по трансплантационна медицина и клетъчна терапия, съобщава БНР.

Модерното оборудване е закупено със средства от Оперативна програма „Конкурентоспособност". То е на стойност над 2 млн. лева, обясни ректорът на Медицинския университет проф. Красимир Иванов.

От своя страна ръководителят на звеното д-р Трифон Червенков посочи, че в центъра има две взаимосвързани лаборатории. Едната ще се занимава с извличане, съхранение на стволови клетки от пациенти за автоложна трансплантация. Специалистът обясни, че това означава, че тези клетки могат да бъдат върнати обратно на пациентите в подходящ момент при лечение на онкохематологични заболявания. Втората лаборатория е научна и тя ще бъде свързана с първата.

В новия център ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки за лечение на онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове заболявания.

Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева пък посочи, че през тази година е придобита апаратура за повече от 700 000 лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново.