Есквътрешният министър Цветан Цветанов е информирал германския евродепутат Михаел Галер за драстичните промени в България и политическата чистка, започнали от първия ден в МВР след поемането на властта от коалицията БСП, ДПС и националистите от Атака.

Това е станало по време на разговори през втория ден от работното посещение на в Брюксел на зам.-председателя на ГЕРБ. Цветанов провежда серия от срещи с евродепутати от Групата на Европейската народна партия.

Той запознава събеседниците си с обстоятелствата около парламентарните избори у нас и актуалната политическа обстановка.

По думите му, изваждането на ГДБОП от структурите на МВР води до освобождаване от парламентарен контрол и отчетност пред обществото.

Не се ангажирайте с Цветанов, съветва Станишев европолитици
Още...

За Галер е очевидно, че новото българско правителство е на път да извърши
безпрецедентен акт със смяната на системата в МВР. Той е силно притеснен, че
предприетите реорганизации в спецслужбите у нас водят до възраждане на бившата
Държавна сигурност и могат да застрашат не само сигурността на България, но и
сигурността на целия Европейски съюз, посочват от ГЕРБ.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер увери Цветан Цветанов, че е респектиран от успехите, постигнати в борбата срещу организираната престъпност при управлението на ГЕРБ и че изцяло го подкрепя.

"Видно е, че Тройната коалиция дойде на власт с манипулации и трикове. Сега управляващите се занимават с реваншизъм и чрез законодателните предложения в областта на сигурността явно подкрепят възстановяването на организираната престъпност на нивата отпреди 2009", отбеляза Вебер.

"Европа трябва да се замисли, дали да инвестира в региона, когато голяма част от европейските средства биха могли да попаднат в нечисти ръце, или да не бъдат използвани по предназначение", каза още германският евродепутат.

Френският евродепутат Вероник Матъо - координатор в комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а така също и в комисията за организираната престъпност и прането на пари, е категорична, че не трябва да се допуска обезсмисляне на направеното досега в системата на сигурността. Според нея предприетите промени в МВР ще доведат до неефективност в контрола и борбата с организираната престъпност.

"Атакуват ви, защото имахте успех в тази борба и сега искат да ви унищожат политически. Оздравихте част от съдебната система, засилихте функционирането на ГДБОП в консултации с евроатлантитеческите партнъори. Трябва да се устои на този натиск, за да не се разпространи заразата на организираната престъпност в цяла Европа", подчерта Матъо.

И тримата евродепутати смятат за необходимо да бъдат информирани всички европейски институции и Венецианската комисия за случващото се, както и да се предизвика дебат в Европейския парламент. Те обещаха да алармират колегите си от ЕП за тревожната ситуация в България, свързана със законодателните предложения в областта на сигурността, които могат да доведат до тежки санкции от страна на ЕК, а така също и до спиране на евросредства.

Очаква се тази вечер зам. шефът на ГЕРБ да се върне от Брюксел.
Припомняме, по неговите и на лидера Борисов думи, веднага след това той ще се откаже от депутатския си имунитет и прокуратурата ще може да повдигне обвинение срещу Цветанов по СРС гейт.
Непотвърдени информации сочат, че държавното обвинение може да поиска задържане под стража или сериозна сума за парична гаранция.