На 7 юли честваме Света великомъченица Неделя (Кириакия). Според житието й, тя е родена в Мала Азия, най-вероятно в Никомидия, град на брега на Мраморно море и столица на източната Римска империя при Диоклетиан, съобщават от bg-patriarshia.bg.

Родителите на Света Неделя - Доротей и Евсевия, дълго нямали деца. След продължителни молитви се родила Неделя. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие.

Пораснала красива и умна девица. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала, като казвала че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра.

Императорът заточил родителите й в град Мелитин, където те пострадали мъченически. Света Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали тялото й, горили я с огън. По чуден начин Христос се явил на мъченицата в затвора и изцерил раните й.

Накрая, след като Неделя решително заявила: „За мене живот е да умра за Христос", мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч.

На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. Непосредствено след молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г.

Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство - Търново.

До нас е запазено на старобългарски език нейното житие, написано от Свети Евтимий, патриарх Търновски. Той превел и името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия-Неделя). От тогава до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български.

За света Неделя има съответно богослужение. То е преведено в Русия от гръцки на църковнославянски и е издадено в 1866 г.