В изключително позитивен и приятелски тон е преминала снощната среща между лидерите на Реформаторския блок и ГЕРБ. Това каза в предаването „Здравей, България" по Нова ТВ съпредседателят на Реформаторите и лидер на СДС Божидар Лукарски.

За окончателно разбиране не може да става дума, но много неясноти бяха изгладени. Като цяло, срещата премина в конструктивен тон, разкри Лукарски. Предстои между ГЕРБ и Реформаторите да има още разговори на експертно ниво, каза още той.

Реформаторите остават на твърда позиция срещу сформиране на правителство на малцинството, стана ясно още от думите на Лукарски.

„Ние предлагаме коалиционно споразумение, в което всеки, който участва или подкрепя правителството, трябва да поеме своите отговорности", заяви Лукарски. Той обясни, че Реформаторския блок не искат неясна подкрепа от трета партия.

На неколкократно зададен въпрос коя все пак ще е третата формация, която ще подкрепи правителство, ръководено то Борисов, Лукарски отговори, че РБ биха искали това да е „Патриотичният фронт". Който и да е това, той би следвало да участва в коалиционното споразумение и да поеме своите отговорности, посочи Лукарски.

Той категорично отрече снощи или на други разговори с ГЕРБ да са обсъждани евентуални министерски назначения. Такива не са обсъждани нито във формални, нито в неформални разговори, заяви лидерът на СДС.

Запитан каква е позицията на Реформаторите по отношение на АБВ, с които ГЕРБ също ще проведе повторни преговори, Лукарски беше уклончив, но призна, че партията му има известни разминавания по отношение на АБВ с ГЕРБ. Все пак ГЕРБ са тези, които трябва да вземат решение, всичко зависи от преговорите, които ще проведат, каза Лукарски.

Той цитира ключова реплика на Борисов от срещата снощи, а именно, че ако правителството работи добре и е ползотворно за България, няма проблем да изкара и пълен мандат от четири години. Ако обаче не върви добре, може да има избори след 1 година, е казал Борисов.

Лукарски отрече информация, че Меглена Кунева и Бойко Борисов днес са заедно в Брюксел. Само г-жа Кунева е там днес, а Борисов е в София, поясни Лукарски.

Темата със скандала с Ива Йорданова, която подаде оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ), не остана незасегната в предаването. Припомняме, приятелката на Божидар Лукарски бе назначена на поста миналата седмица със заповед на вицепремиера Илияна Цанова. Българи в чужбина обаче се обявиха против шефския пост на Йорданова в агенцията.

Дразни ме определението „Ива на Лукарски", призна той. Тя е достатъчно голям човек, за да бъде наричана по този начин, посочи политикът. По думите му е достойна постъпката й да подаде оставка. Срамно е за държава от ЕС за човек да се съди по личния му живот, а не по професионалните му качества. Визитката на Ива е достатъчно силна. Ще апелирам към медиите със същата ярост да следят дали ще бъде проведен прозрачен конкурс за нов зам.-председател на агенцията, призова съпредседателят на Реформаторите.