Ромео и Жулиета са живели във Верона, поне така знаем от Шекспир.

На 40 километра южно от Верона се намира град Мантуа, където при разкопки на неолитна находка е открито може би най-старото погребение на влюбени в света.

Археолозите са разкопали два скелета на възраст между 5000 и 6000 години, които лежат в нежна прегръдка, както може да се види от снимката, публикувана в Синхуа и Ройтерс.

Счита се, че скелетите принадлежат на мъж и жена, които са умрели млади. Според Елена Меноти, ръководител на разкопките, това потвърждават запазените зъби на влюбените.

Доколкото знам, това е нещо уникално, казва Меноти. „Двойни погребения от неолита са нещо нечувано, а тези дори са прегърнати".

Погребението е локализирано в понеделник по време на строеж на завод в покрайнините на Мантуа.
Край двойката археолозите са открили кремъчни инструменти, включително острие на стрела и нож.

Сега на експертите предстои да изследват артефактите и скелетите и да установят точната възраст на находката и на колко години са били влюбените, когато са починали.

Според колеги на Меноти обаче, находката е „по-скоро с емоционална, отколкото с научна стойност". Макар позата да е прочувствена, археолози вече са откривали праисторически погребения, в които погребаните се държат за ръце или имат друг контакт.

Според антрополога Лука Бондиоли находката отразява развитието на отношенията между хората. „Неолитът е важен формиращ период за нашето общество. Това е времето, когато са се формирали нашите религиозни чувства".

Двете тела са погребани едновременно, което говори за може би внезапна или трагична смърт, отбелязва антропологът.