Страната ни ще поиска нова отсрочка за изграждането на АЕЦ "Белене". Ще настояваме пред руската страна споразумението за строителството на втората ни атомна централа между НЕК и Атомстройекспорт да бъде удължено до края на януари, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Енергийният министър посочи, че вече са готови първите резултати от работата на консултанта по проекта - банката HSBC. Според техните заключение по проекта може да се работи, но трябвало да се има предвид, по думите на Трайков, че разликата между „печеливш" и „губещ" проект е много тънка.

Руската страна предлага да предостави част от финансирането за изграждането на "Белене". Поради тази причина основните разговори с руснаците са насочени към договарянето на цената на ресурса, заяви Трайков.

В началото на юли НЕК и "Атомстройекспорт" подписаха допълнение за удължаване на споразумението за АЕЦ "Белене" от 2006 г. до 30 септември 2011 г.

На конференцията стана ясно, че над 540 000 абонати у нас ползват централното отопление. Цели три-четвърти от енергията се използва от битовите абонати. В същото време обаче 23% от топлинната енергия се губи по топлопреносната мрежа, посочи Трайков.

Според енергийният министър топлофикационните дружества трябва да намалят загубите си, като се модернизират, за да могат да оцелеят на пазара.