Американската космическа агенция днес започва изследването на дъното на най-дълбокото подземно езеро на планетата, което се намира на в югоизточната част на мексиканския щат Тамаулипас, съобщи мексиканската информационна агенция Нотимекс.

Дълбочината на подземното езеро Сакатон надхвърля 300 метра.
Американските учени планират да използват за проучването робота от последно поколение DepthX (DEep Phreatic THermal eXplorer), предназначен за изследване на други планети.

Координаторът на проекта, докторът по хидрогеология в Тексаския университет в Остин Маркус Гери, заяви, че апаратът не само ще предава различни данни за това, което се случва в тази падина, но и ще бъде тестван в едни от най-тежките естествени условия.

В създаването на робота са участвали пет американски университета и редица частни компании.
Той представлява балон с диаметър 2 метра, натоварен със сложна апаратура, има възможност да се движи и да се върти във всички посоки и според създателите си има идеални характеристики за работа на големи дълбочини.

Подземното езеро Сакатон е идеален естествен полигон за проверка на всички възли и детайли на конструкцията на робота и за определянето на всички необходими усъвършенствания и доработки.
След Мексико ще го изпробваме и в Антарктида, след което апаратът вероятно ще се отправи в Космоса, за да изследва други планети, каза професор Дейвид Ветергрийн от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг, щата Пенсилвания.

Подводни изследвания не се правят за първи път в езерото, но максималната дълбочина, на която досега бяха спускани подводни апарати, не надхвърляше 30 метра, посочва агенция "Новости".