Правителството намери решение да не вдига цената на тока и същевременно да спре трупането на дефицити в енергетиката.
След двучасова среща между министри, работодатели и синдикати, представители и на трите структури застанаха рамо до рамо в Министерския съвет и представиха набелязаните мерки.

Положихме много сериозни усилия да се справим с предизвикателствата в сектор енергетика, похвали се вицепремиерът Томислав Дончев, като изтъкна, че е намерено добро решение за справяне. Това е принципното решение, което ще гарантира баланс и сигурност в страната. Претендираме, че моделът почива на основния принцип на справедливостта, доволен е Дончев.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че има обединение по няколко точки, с изпълнението на които системата ще излезе от тежката ситуация в момента. Прогресът ще се случи с промяна в законодателството - в Закона за енергетиката и за енергията от възобновяемите източници.

НЕК е длъжна да купува всичката произведена от възобновяеми източници енергия, решихме цялото количество над часовете, които са обявени в ценовото решение на КЕВР да не се купуват по 125 лева, а по цена за излишък на балансиращия пазар, между 4 и 6 лева на мегават час. Общественият доставчик да изкупува по-малък обем часове енергия чрез приспадане на часове, решили министрите и браншът.

Където има отклонения от инвестиционните разходи, КЕВР ще издава индивидуално ценово решение и ще нанася корекции в цените, стана ясно още.

Ще се създаде и фонд за сигурност в енергийната система. В него ще се генерират приходи от няколко източника - вноска на всички производители на енергия, предназначена за продажба, приходи от продажба на емисии, които ще покриват недостига на пари в НЕК.

Енергийните предприятия, изградили мощностите си с европари, ще имат редуциране на цената, за да се избегне двойното субсидиране. Ще се оптимизират и административните разходи - вече имало наредба към БЕХ за спад в разходите с 10%, около 20 милиона лева до края на тази година.

Ако бъдат взети всички тези мерки, даваме възможност на КЕВР да не повишава цената на тока, а в същото време спираме трупането на дефицит, доволни са от кабинета.

Работодателите също са щастливи от факта, че няма да има повишение на цената на енергията. Има пътна карта и до 24 юли трябва да е приключила работата по тези предложени мерки, стана ясно още. Очаква се да се покрият около 400 милиона лева от дефицита на НЕК, след като мерките влязат в сила.

Теменужка Петкова обясни, че проблемът с дефицита на НЕК е стар и се генерира от това, че компанията е обречена да купува по преференциални цени всичката произведена енергия и да продава на по-ниски цени - щетите от това са 1,4 млрд. лева.

Останалият дефицит е натрупан от невъзстановени инвестиционни разходи от проектите „Цанков камък" и АЕЦ „Белене".

Искаме да сведем до минимум тарифния дефицит. Той няма как да бъде покрит изцяло, но мерките са той да бъде свит, амбицирана е Петкова. Министрите гарантират, че другата седмица текстовете ще бъдат внесени, ще станат първа точка от дневния ред, като ще бъде свито до три дни времето за предложения между двете четения, за да могат промените да станат факт по-бързо.

Синдикатите пък отбелязаха, че остава нерешено как да бъдат организирани всички такси и допълнителни добавки за износ на енергия, това като проблем остава в дебата.