Листи с пациенти, чакащи за планови операции, въвежда бургаската болница. Това е една от мерките, предприети от ръководството след подписания анекс със здравната каса за месец август.

Съгласно договореното, касата отпуска на болницата 847 982 лв. за клинични пътеки. Това е с близо 470 000 лева по-малко от сумата, която средно е постъпвала в болницата от касата досега, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД доц. д-р Стефан Станчев.

Делегираният бюджет на болницата за август е 858 782 лв., от които 10 800 са за ендопротезиране на големите стави. Сумата по клинични пътеки е 847 982 лв.

Това налага ограничаване на нашата дейност като държавно лечебно заведение в рамките на спешността.

Пуснати са заповеди към всички клинични звена на МБАЛ-Бургас за безотказно обслужване на всички спешни пациенти, тяхното хоспитализиране и лечение според всички норми и правила на изкуството, съобщава Стефан Станчев.

Плановите пациенти ще бъдат записвани в листи на чакащи и те ще бъдат обслужвани според съответните възможности на болницата в следващите месеци, обяснява още доц. Станчев и добавя, че това не е новост в болничната практика.

Болниците в Европа отдавна работят с листи за чакащи, в Англия например за ендопротезиране на големи стави се чака близо 2 години и половина. Пациентът се записва и от болницата му се обаждат, когато са готови да го приемат.

Пациентите на бургаската болница, които не са приети по спешност, а са планирали операция, сега също ще се наложи да чакат.

Другият вариант е да отидат в частна клиника и да си платят, или да предприемат по-леката мярка - да си доплатят по тарифите на болницата, ако искат да се оперират веднага, макар здравословното им състояние да позволява да се изчака.

Това е по-безболезнен вариант, тъй като в частните клиники се плаща повече, посочи доц. Станчев.

Намаляването на плановите операции ще се отрази най-вече на отделенията по хирургия, неврохирургия, ортопедия, неврология, където плановостта е сериозна.

Въпреки намалените средства за месец август, делегираният бюджет няма да се отрази нито на звената - няма да се закриват отделения, нито на персонала, нито на заплатите, успокои доц. Станчев и помоли за разбиране контрагентите на болницата, на които тя няма да може да плати заради орязаните суми.

Хроничното ограничаване бюджета на болниците води до увеличаване на задълженията - както на здравната каса към нас, така и нашите задължения към фирмите-доставчици - медикаменти, консумативи и всички видове външни услуги.
Моля всички наши партньори да ни извинят за ситуацията, в която сме изпаднали и искрено се надявам, че те ще проявят още малко търпение, за да можем да излезем с чест от създадената ситуация.

Доц. Станчев прогнозира, че свиването на бюджетите за другите лечебни заведения може да доведе до увеличаване на потока към пациенти към МБАЛ-Бургас, тъй като тя извършва 47% от здравната дейност в Бургаски регион.