„Българското гражданство не е за продан", обяви вицепремиерът и правосъден министър в оставка Зинаида Златанова.

Този въпрос не е само вътрешен за България, а и европейски, отбеляза правосъдният министър на пресконференция, отчитаща дейността на министерството в рамките на кабинета „Орешарски" .
Ръководството на министерството е успяло, въпреки съпротивата, да прекрати практиката за това българското гражданство да се търгува.

Правосъдното министерство има данни от Македония, че дори държавните институции са съдействали при оформянето на документите за получаване на българско гражданство. Тарифата варирала между 1000-1500 евро.

Златанова сподели още, че би се радвала, ако бъдещият председател на Върховния касационен съд, който предстои да бъде избран, бъде жена. Това обаче ще решат членовете на ВСС.

Златанова не разбира защо съдебната власт смята, че е във фалит, при положение, че бюджетът за 2014 г. е с 30 млн. повече от бюджета за 2013 г.
Тя даде за пример, че в момента няма информация колко струват разходите за експертизи по сектори.

„Ако не разберем как съдебната система харчи парите, как ще разберем от колко пари имат нужда", попита Златанова и отбеляза, че е нужен анализ на тези средства в цялата страна.

Нова съдебна карта на България ще реши много въпроси не само по отношение на натовареността, но и с качеството и достъпа на граждани до правосъдие, заяви още Зинаида Златанова.

Ведомството е успяло да завърши анализа на натовареността на съдебните институции. В рамките на проект, финансиран по Норвежкия механизъм, Висшият съдебен съвет (ВСС) е разработил доклад за натовареността на съдебните институции. Правосъдното министерство е подготвило и аналитичната част, върху която следващите ръководители да стъпят и да работят по проекта за нова съдебна карта на България, уточни Златанова.

Това е политически сложна реформа, която е необходима и не е правена последните 25 години", коментира правосъдният министър в оставка.

Зинаида Златанова се похвали, че вече има и стратегия за електронно правосъдие, която може да започне да се изпълнява веднага след приемането на допълнения и изменения в Закона за съдебната власт, които също са подготвени.

Правосъдният министър в оставка ще остави на приемниците си подробен доклад с всичко свършено и започнато.

Тя направи кратка ретроспекция и припомни, че е заварила правосъдна система, подложена на силен системен натиск от изпълнителната власт, липса на конкурси за назначаване както на магистрати, така и на нотариуси и съдебни изпълнители, синдици.

В началото на мандата си, Зинаида Златанова е отчела много голяма забава по разработването на ключови проекти, какъвто е Наказателният кодекс, неразплатени средства към доставчици, много забавени европейски проекти, финансирани с европейски средства. В някои случаи забавянето е било с 33 месеца.

Златанова предварително уточни, че през последната година и два месеца политическата ситуация в страната не е била благоприятна за извършване на радикални реформи. По думите й това заключение остава валидно и за следващите месеци.

Зинаида Златанова прозря добра възможност на органите на съдебната власт да докажат своята независимост.

Същевременно тя изрази надежда, че при по-добра политическа стабилност и парламентарна подкрепа, в следващия мандат ще бъде дадена зелена светлина на това, което министерството е започнало.

По отношение на реформата за Наказателния кодекс, Златанова опроверга информацията, че го е оттеглила от Народното събрание. Тя обясни, че реформата е подготвяна 5 години и оттук нататък се изисква смелост да бъде доведена докрай.

За облекчаване на бизнеса и намаляване на административната тежест правосъдният министър изтъкна, че от февруари 2014 г. са намалили с 22 % таксите, които се събират от Агенцията по вписванията. Откакто реформата е влязла в сила, близо 1 млн. лв. такси са спестени на фирмите и гражданите. Вече се работи и за подобряване на условията в затворите.

За изминалата година водещи представителите на неправителствените организации (НПО) са направили анализ на Стратегията за продължаване на съдебната реформа от 2010 г. Анализите са качени на сайта на министерството и всеки може да се запознае с тях.

На финала на своето управление Златанова е разочарована от рушенето на институциите през последните години. Тя отбеляза, че именно това е причината за сегашното състояние, при което е много трудно взаимодействието между институциите.

Тя посъветва новото правителство да предприеме стъпки към продължаването на съдебната реформа, за да стане тя национален приоритет. Това, по думите й, може да стане само с политическото съгласие на парламентарно представените реформи.