Руската държава може да е била замесена в отравянето на бившия агент Александър Литвиненко с радиоактивен изтоп през 2006 година, което граничи с „ядрена атака по улиците" на Лондон.

Това е заявил адвокат Ричърд Хоруел, който представлява лондонската полиция по време на британското разследване на причините около смъртта на Литвиненко, цитиран от Ройтерс.

Литвиненко почина няколко седмици, след като изпи чаша зелен чай с полоний-210 в хотел в британската столица. От смъртното легло той обвини руския президент Владимир Путин, че наредил да го убият, но Кремъл опровергава, че има някаква роля.

Доказателствата показват, че единственото надеждно обяснение е, че под една или друга форма руската държава е замесена в убийството на Литвиненко", каза адвокатът.

Великобритания обвинява руснаците Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, също бивш агент на КГБ, но сега депутат, че са убили Александър Литвиненко. Те от своя страна отхвърлят обвиненията. Русия отказва да ги екстрадира в Обединеното кралство.

По време на съдебното изслушване е заявено, че са открити следи от полоний в Лондон, където Ковтун и Луговой са били, включително в офиси, хотели, самолети и дори на стадиона на „Арсенал".

Няма значение колко държавни почести Путин може да закачи на Луговой за службата му към страната...или колко много пъти Ковтун е обещавал да разтърси това разследване, Луговой и Ковтун нямат адекватен отговор на научните доказателства и следите от полоний, които са оставили зад себе си, продължи Хоруел.

Според него руската държава е искала да убие Литвиненко поради много причини: защото е избягал във Великобритания, където е получил гражданство малко преди смъртта си; заради обвиненията, че има голяма корупция в Кремъл; заради симпатията си към чеченските сепаратисти и заради изказването си, че Путин е педофил.

Няма съмнение, че руската държава е имала причини да иска Литвиненко не само да пострада, но да бъде убит, изтъкна адвокатът.

По думите му използването на полоний, 97% от световните запаси са от руски ядрени обекти, е можело да застраши живота на лондончаните.

"Никога няма да разберем колко опасно е излагането на полоний на публично място и какви странични ефекти може да окаже на лондончаните. Господин Емерсън (адвокатът, който представлява Марина, жената на Литвиненко) заяви, че това е било ядрена атака по улиците на Лондон. Тази констатация е оправдана", заключи адвокатът.

Докладът от съдебното изслушване ще бъде готов до края на годината.