Командирът на втория ни пехотен батальон в Ирак подполковник Наско Люцканов е бил арестуван с белязани 400 лева, съобщи Дарик радио.

Парите му били дадени от кадрови войник от Пета Шипченска бригада в Казанлък, който искал да бъде уреден на мисия в Афганистан.

Рейнджърът сезирал военна прокуратура в Пловдив.

Така Люцканов бил задържан този четвъртък на изхода на пътя за Стара Загора. Наложена му е била постоянна мярка задържане под стража и е било образувано предварително производство за длъжностно престъпление.

По време на разпитите задържаният е твърдял, че е поискал парите от рейнджъра назаем.

В момента Люцканов не може да бъде намерен за коментар на домашния му телефон, а личният му автомобил тъмносин Мерцедес вече трети ден стои запечатан на паркинга пред Пета Шипченска бригада.

Към момента Наско Люцканов е началник в административното отделение в Пета Шипченска бригада.

Колеги на Люцканов предполагат, че той въпреки всичко няма да бъде уволнен, тъй като има ключова информация за събитията около втората българска мисия в Ирак.

Припомняме, че през януари 2004 г. той оглави командването на втория ни пехотен батальон в Кербала, но месец и половина след това беше отзован и се върна в България.

Официалната позиция на военното министерство тогава беше, че той не знаел английски и има проблеми в комуникацията с полското и американското командване.