Изказването на Бойко Борисов отвъд океана (столичният кмет е на посещение в Чикаго), с което той определя отделни компоненти на българския народ като „лош материал" е проява не само на високомерие, а на нещо много по-лошо - това е проява на политически цинизъм.
(Вж по-долу изказването на лидера на ГЕРБ)

Това заяви в кулоарите на парламента от името на ДПС Лютви Местан.
Той разказа, че тази сутрин, влизайки в Народното събрание, бил поздравен на шега от колеги като „представител на лошия материал в България".

Поинтересувах се от къде тръгва тази приказка за лошия матирал и се оказа, че това е изявление на политик, който има претенциите да бъде алтернатива на тройната коалиция, каза Местан.

Той подчерта, че съгласно конституцията България е еднонационалната държава. „Ако деленето на българския народ от ГЕРБ следва възрастови, етнически и религиозни различия, това за пореден път доказва трайни прояви на етническа и верска нетърпимост, съчетани този път и с възрастова", заяви Лютви Местан.

Отговорът на Бойко Борисов.
                    Четете тук. 

Подобни изказвания, добави той, звучат още зловещо и парадоксално, именно защото са направени в страната, която избра Барак Обама за свой президент.

ДПС има политическо обяснение за тези думи - „защото с подобни изказания ГЕРБ явно целят да оправдаят евентуален лош изборен резултат или поне не толкова добър, който няма да подплати мечтата на Бойко Борисов да управлява еднолично", заяви Местан.

„Не е редно така да се говори за народа. Най-лесно се хвърлят камъни срещу другия, най-лесно се обижда народа, но това не е редно". Така Иван Костов от ДСБ коментира изказването на столичния кмет Бойко Борисов в Чикаго.

Иван Костов обаче повдигна завесата под друг интересен въпрос - има ли разговори за коалиция между ДСБ и ГЕРБ. ДСБ ще се яви самостоятелно на изборите и общ противник до тогава е само тройната коалиция, каза Иван Костов.

В този смисъл до изборите ГЕРБ и ДСБ са политически конкуренти, но Костов каза, че не е сключено следизборно споразумение между двете политически сили.

"Най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната.Каква е основата на населението в момента - 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията. Викат си: "Едно време на Хаинбоаз какъв хубав проход направихме. Па имаше един Пешо - ехей какъв хубав беше..." Все едно, че ще се върне младостта. Никога няма да се върне младостта. Обаче това си ги води и под строй отиват да гласуват за Станишев. И вие - милион и половина, дето избегахте... Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям. Лесно е да се каже: "На тебе разчитаме". Ако така ще разчитаме, значи след 1 година ще се издъня и аз".
                                                                              По в-к Сега

Междувременно и от Евророма изразиха възмущението си от думите на столичния кмет.
Ръководството на Евророма е меко казано шокирано от изявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, се казва в изявлението.
Недоумяваме, как може човек, претендиращ, че е един от главните борци срещу престъпността, да нарушава по такъв циничен начин правните норми на Конституцията на Република България, а също така и на Наказателния кодекс.
Става ясно още, че след завръщането на Борисов в България Евророма ще поискат среща, на която да получат извинение.