Огнената стихия в Рила е овладяна от три страни, съобщават от пресцентъра на МВР.

Трети ден над 300 пожарникари, полицаи, военни, лесничеи и доброволци се борят с огъня в местността „Калугерски дол". Днес техните усилия са насочени главно по овладяване на западната периферия на пожара, където все още има критични участъци.

В останалите три посоки пламъците са под контрол. Към момента огънят, който се развива низово, е обхванал площ от 90 дка треви и храсти и близо 30 дка гора.

В борбата с огнената стихия участва и летателна техника от ВВС и „Хелиос Еър".

Горещото време и пресеченият релеф силно затрудняват действията на гасаческите екипи.

Властите уверяват, че опасност за Рилската обител няма.

В късния следобед от Военното министерство съобщиха, че пожарът е овладян и разпространението му е спряно. Двата хеликоптера са направили 30 захода и са излели 63 тона вода над пожара. Утре ще продължат действията на военнослужещите по гасенето на останалите отделни огнища в изгорелия район.

По-рано от базирания в подножието на Национален парк "Рила" щаб съобщиха, цитирани от БНР, че пожарът в резерват „Риломанастирска гора" е овладян и от четирите страни.

Бе съобщено, че след шестчасова усилена работа на над 300 огнеборци и трите хеликоптера  е спряно разпространението в западния фронт на пожара и не е допуснато огънят да слезе от алпийската част към вековните гори. Работата на летателните машини, които обливат с вода  от въздуха, е съсредоточена предимно в огнищата, където още има активно горене, но те са в периметъра на пожара.

Продължава и работата на разследващите органи за причините, които доведоха до огнения ад, обхванал площ от 120 декара в защитената територия.
Образуваното досъдебно производство е за причинен пожар по  непредпазливост. Разследването, което се ръководи от Районната прокуратурата в Дупница, разполага със снимки, от които се вижда, че замръкнали в планината туристи са направили бивак и са запалили огнище, от което по-късно се е запалила клековата и хвойнова растителност в алпийската част на Национален парк „ Рила".

В усилията за потушаването на огнената стихия са се включили 70 военни, 63 пожарникари, 90 лесничеи и служители на парковата дирекция и 53 доброволци.

Междувременно от Министерството на отбраната уточниха, че действията за погасяването на пожара участват 76 военнослужещи с 8 специализирани мешини от военните формирования 28 610-Горна баня и 26 410-Благоевград.

Двата хеликоптера Ми-17 от ВВС, които вчера изляха над 86 тона вода над пожара и днес продължават да извършват разузнаване и гасене в района.

В 06:00 ч. тази сутрин военнослужещите са получили инструктаж и подкрепа от министъра на отбрана Николай Ненчев, който беше на място в района на сборния пункт.

Пред журналисти в Раковски премиерът Бойко Борисов благодари на пилотите на хеликоптерите, на пожарникарите и на всички доброволци, участвали в гасенето на пожара в Рила. Той призова гражданите да бъдат по-внимателни при паленето на огън в гората.