Проектът на Визия 2020, който разбуни духовете в последните няколко дни, не обявява Русия за военна заплаха за България. На това настоя служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов в сутрешния блок на Нова ТВ.

Припомняме, преди три дни документът се появи на сайта на Министерството на отбраната и предизвика остри реакции, след като в него се забелязва „военнолюбива" линия спрямо Русия.

Появиха се информации, че военното министерство възнамерява да купува и ракети с по-голям обсег на действие и че това е записано в проекта „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана".

Ден след това  документът „Визия 2020" беше замразен от премиера Георги Близнашки заради несъгласието му с някои оценки за заплаха от Русия. С този документ в официалната му версия се очаква държавният глава Росен Плевнелиев да се яви на срещата на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

На въпрос заплаха ли е Русия за националната сигурност на България Шаламанов отговори, че определени действия на ръководството на руската федерация, свързани с анексирането на Крим и подпомагане на сепаратистите, е сериозен риск за националната сигурност на страната, както и за сигурността на Алианса. „Това пише в документа и е и моята позиция", отсече той.

Според Шаламанов в проекта на документа думите „военна заплаха" не фигурират, особено пък насочени спрямо Русия. Тя е отбелязана единствено като „риск за сигурността на страната".

Министърът изрази учудването си от острите реакции с привкус на скандал, които се появиха веднага след публикуването на Визия 2020. Шаламанов обеща, че документът ще бъде още по-широко дискутиран в идните дни.

Според Шаламанов той не е получил остри реакции от нито една страна съюзник, нито пък от официални български институции. Министърът е забелязал подобно отношение единствено от страна на определени организации и партии.