Военният министър на България Ангел Найденов очерта три възможни сценария за Сирия.

По думите му на заседанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет в петък са били отчетени три възможни сценария, по които да се развие ситуацията.

Първият е продължаване на дипломатическите усилия и намиране на политическо решение. България е привърженик точно на този сценарий", заяви Найденов по Нова телевизия. Според него той все още е възможен, подчертавайки, че ситуацията в Сирия остава сложна от всякаква гледна точка.

Йовчев: Военно участие на България в Сирия не стои на дневен ред

Още...

На практика дипломатическите усилия получиха допълнителен шанс с отлагане на военния удар от САЩ. Дипломатическите усилия не са се провалили", убеден е военният министър. Освен това, според него, трябва да се изчака докладът по работата на инспекторите на ООН.

Вторият сценарий е военна операция със санкциите на Съвета за сигурност на ООН или с решение на НАТО. Тук може да има позволяване на военна интервенция по хуманитарни причини", каза военният министър. Според него това решение е крайно, но ще трябва да се съобразим с международната общност.

„Трябва да бъдат наказани хората, които са употребили или наредили използването на химическо оръжие. Тук няма защо да скриваме факта, че това се отнася и по отношение на режима на Асад, и по отношение на хора, свързани с опозицията в Сирия", заяви Ангел Найденов.

Освен това военният министър обясни, че страната ни не притежава способността за преки бойни действия, доколкото най-вероятният сценарий е употребата на крилати ракети и ограничени въздушни удари.

Що се отнася до третия вариант - „коалиция на желаещите", Найденов заяви, че страната ни е резервирана към това решение.

Този вариант е неприемлив към този момент", категоричен е Найденов.

По думите на Найденов до този момент няма отправено искане или запитване към България за възможно участие във военна операция в Сирия.

Попитан дали трябва да бъде свикан КСНС, Ангелов отговори, че колкото повече форуми има, на които да се обсъждат параметрите, напрежението и рисковете за България, толкова по-добре.

"Неслучайно подчертавам, че операцията с най-голяма степен на вероятност е използването на крилати ракети и ограничени въздушни удари. Използването на сухопътни сили е сценарий с най-малка степен на вероятност. България има стратегия, мерки, планове, които вече са задействани, включително формирането на Национален щаб и регионални щабове в Елхово и Хасково. За първи път се публикуват мерките, които са взети като част от решенията на Съвета за сигурност към МС", обясни военният министър.

По думите му обаче най-голямата заплаха към момента за България е бежанският поток.