Тотална безотговорност в концентриран вид от страна на транспортната компания е причината за инцидента с кораба „Булгария," който потъна във водите на река Волга.

Това заяви руският вицепремиер Сергей Иванов по време на среща, посветена на развитието на транспорта в Северен Кавказ.

Припомняме, корабът, построен през 1955 година в Чехословакия, потъна на 10 юли в река Волга. Според последните данни на борда му са пътували около 200 човека, 79 от които бяха спасени.

БЧК предложи помощ на децата, пострадали при инцидента с кораба. Те ще могат да почиват на Черноморието ни в началото на септември, като се поемат всички разходи по пребиваването им. Осигурени са психолози.

След инцидента стана ясно, че плавателният съд е бил в лошo техническо състояние, с неизправен двигател. Собствениците у пък не са разполагали с разрешително за превоз на пътници.

Работата на федералните власти по създаване на условия за безопасно функциониране на транспорта не дават необходимия ефект, ако не се ползват с помощта и съдействието на регионалните власти - собствениците на транспортната инфраструктура и транспортните компании, подчерта Иванов.

Той отново подчерта, че за потъването на кораба е виновна тоталната безотговорност и поясни, че не иска да се намесва в работата на следствието, но това е повече от ясно.

Междувременно метеоролози съобщиха, че лошото време не може да е сред причините за потъването на „Булгария", тъй като в този момент не е имало високи вълни - те са достигали височина от 100-120 сантиметра.

Спасителните екипи пък разшириха до 190 километра надолу по течението на реката обсега на търсене на телата на загиналите пътници. Последните данни сочат, че са извадени телата на 100 човека. От здравното министерство на Татарстан поясниха, че роднини на загиналите са разпознали 87 тела, сред които 18 деца.

От министерство на извънредните ситуации поясниха, че по-голямата част от загиналите са жени и деца. Според техните данни на кораба са пътували 98 жени, от които са спасени 26; 56 мъже, сред които и членове на екипажа, и 44 деца, от които са спасени само 14.

Една част от удавилите се пътници бяха погребани днес.

В същото време водолазите продължават работата, като на този етап са обследвали 90-95% от площта на плавателния съд.