ЕК се отнася много спокойно по темата за новия дълг на България. Това обяви пред журналисти зам.-председателят на ЕК с ресор бюджет Кристалина Георгиева.

От погледа на Европа тя пресметна, че дългът на страната ни е на много ниско ниво. Очаква се да не мине 30%, а да достигне около 27% от БВП. "Много логично е в условията на най-ниските възможни лихви да се търси финансиране в такъв мащаб", убедена е Георгиева.

По думите й от финансова гледна точка България трябва да погледне напред, да се възползва от условията на пазара, а не да рефинансира задълженията си парче. Като най-важен въпрос по темата за новия оспорван заем, еврокомисарят посочи този, по какъв начин ще се използва ресурсът от 16 млрд, който не е за покриване на стари задължения и лихвите по тях.

Какво каза за еврофондовете и какво предупреди за банковата система еврокомисарят Георгиева.
Още...

Кристалина Георгиева каза още, че ЕЦБ е въвела отрицателни лихвени проценти, което също е положително с оглед на новия заем на България. Еврокомисарят ни обърна внимание на това, че всички страни в ЕС очакват растеж за първи път от 2007 г.
"В България все още нашия растеж е нисък", призна Герогиева и очерта като първостепенна задача вдигането на икономиката на крак. "В Европа пари има, но те стоят по банките. Целта е да ги събудим, за да има инвестиции", отбеляза в европейски аспект еврокомисарят по бюджет.

Кристалина Георгиева обяви и още една положителна гледна точка на Европа по отношение на страната ни, а именно тази за рокадите в кабинета "Борисов 2". Тя определи смяната на министри като нещо нормално и пожела на номинираната за нов вътрешен министър Румяна Бъчварова да стигне до краен резултат.
"Без прозрачност в управлението нито в нейната сфера, нито където и да е другаде можем да вървим напред като нация", заяви Георгиева.

На международния ден на жената 8 март еврокомисарят ни участва в Европейския дебат "Жените в управлението" по инициатива на вицепремиера Меглена Кунева. Задача №1 на тази дискусия е да разгледа равноправието между жените и мъжете както в живота, така и в политиката.

"За да успее едно общество, то трябва да използва целия си талант - и на жените, и на мъжете", убедена е Кристалина Георгиева.
Тя се опря на изследване за мястото, което намират жените в националните парламенти и правителства, като похвали страната ни, че се справя добре в това отношение в изпълнителната власт, но все още България се намира на по-ниско от средното за Европа място за участие на жените в законодателната власт. На базата на тези данни Георгиева настоя да поздрави премиера Бойко Борисов за номинацията на Румяна Бъчварова за нов МВР шеф, като определи тази стъпка като най-големия подарък за 8 март.