Два влака са се сблъскали в района на изходния сигнал на гара Драгоил, на 2 километра от Драгоман. Инцидентът е станал в 7.50 ч. тази сутрин. При него между гарите Драгоил и Драгоман челно са се сблъскали международният влак, идващ от Сърбия, и служебен влак на БДЖ.

В композицията от Сърбия са пътували 90 души.

От пресцентъра на БДЖ потвърдиха за инцидента.

Жертви няма, но са пострадали 22-ма души. Първоначално, от БДЖ посочиха за news.bg, че са ранени само двама - машинистите на двата влака. Впоследствие техният брой бе увеличен значително.  

Ранените са с различна степен на травматични увреждания, без опасност за живота.

Някои от пътниците заявиха, че след инцидента по-леко ранените са били изкарани на шосето от съображения за сигурност. Линейките са извозвали само по-тежко пострадалите. По информация на БНР немалка част от хората, пътували с международния влак, е трябвало да си осигурят сами транспорта до столицата.
Когато се сблъскахме, ни изкараха навън - на дъжда и ни казаха да се обаждаме на близки да ни извозват, разказа една от пътничките. От БДЖ посочиха за news.bg, че са осигурили транспорт за пътниците от влаковете.

22-ма души са постъпили в Пирогов. Те са приети в спешното приемно отделение на болницата със сравнително леки наранявания на крайниците и главата. Между тях е началникът на сръбския влак Ж.Г. на 57 г. и още двама пътници. Сред ранените са и петима сръбски граждани.

Седем от тях са освободени за домашно лечение. Сред тях е машиниста на българския влак С.И. на 38 г.

От пътниците на българския влак са освободени две жени - Ц.П. на 43 г. и Б.К. на 50 г.

Екипите в Спешното приемно отделение продължават да работят до уточняване на диагнозите на останалите пътници.

По-късно подробности за състоянието на пациентите даде началникът на Спешното приемно отделение в „Пирогов" д-р Стоян Сопотенски. Той обясни, че в международния влак е пътувала група деца от Габрово. Те обаче не са пострадали и са освободени.

Най-тежко ранена е една жена, която е с травма на шията. Тя е настанена в шокова зала. Състоянието на всички пострадали е стабилно и няма опасност за живота им.

Сопотенски посочи, че през хирургичен кабинет са минали трима пострадали, а през травматологичния девет. Продължават изследванията на пациентите, които са останали в болницата.

Един от пострадалите сърби разказа за news.bg, че е успял да излезе бързо от катастрофиралия влак. По думите му пожарната и полицията са действали бързо и са оказвали необходимата помощ. Той посочи, че често използва тази влакова линия.

Във ВМА също има настани след катастрофата.

Останалите пострадали получиха необходимата помощ на мястото на инцидента и във филиала на Спешна медицинска помощ в гр. Сливница.

Причините за влаковата катастрофа се изясняват, по първоначална информация става въпрос за човешка грешка.

След катастрофата на гарата бяха изпратени екипи на Гражданска защита, Транспортна полиция и пет екипа на Бърза помощ. Там пристигна и министърът на транспорта Александър Цветков.

Той посочи, цитиран от БНР, че трети влак, който е преминал без разрешение преди инцидента, е предизвикал объркване на системата за управление.

Машинистът на единия от двата катастрофирали влака е бил предупреден секунди преди катастрофата за опасността и е успял да спре, поради което ударът не е бил много силен.

На тази гара линията е една и не се допуска разнопосочно движение. Дали пускането на третия влак е диспечерска грешка или на машиниста на влака - това ще се изяснява, коментираха от транспортното министерство.

Според изпълнителния директор на БДЖ Пенчо Попов има щети по вагоните на влаковите композиции.

Всички пътници от международния влак бяха транспонтирани с автобуси до София.

Някои от пътниците заявиха, че след инцидента по-леко ранените са били изкарани на шосето от съображения за сигурност. Линейките са извозвали само по-тежко пострадалите.

По информация на БНР немалка част от хората, пътували с международния влак, е трябвало да си осигурят сами транспорта до столицата.
Когато се сблъскахме, ни изкараха навън - на дъжда и ни казаха да се обаждаме на близки да ни извозват, разказа една от пътничките.

Останахме сами да се оправяме. Аз вдигнах скандал и казах, че това е просто несъстоятелно, при положение, че има хора с подути крака, ръце, кървящи глави..., посочи друга.

News.bg потърси за коментар БДЖ. От там увериха, че са осигурили транспорт за пътниците от влаковете. Запитани дали все пак е имало хора, които е трябвало сами да осигурят превозването си до столицата, от железниците заявиха, че са осигурили автобусен превоз за онези пътници, които са поискали такъв.

 

Трима души са уволнени заради катастрофата с два влака край Драгоман, съобщи министърът на транспорта Александър Цветков.

Уволнени са двама дежурни служители от гара Драгоман и дежурната ръководителка на движението на гара Драгоил, съобщиха и от Министертвото на транспорта, цитирани от БТА. Това е станало по разпореждане на министър Цветков.

Дисциплинарните наказания са "заради човешката грешка, която е установено, че е фактор за инцидента". От министерството уточниха, че следствените работи по случая продължават и вероятно ще има и други наказани служители.

Отпаднала е категорично версията, че за инцидента са виновни машинистите, съобщи БНТ.