Най-големият торент сайт в света вече се възстанови от DDoS атаката, която беше предприета срещу него и сега основният въпрос е кой е отговорен за нея. Световната мрежа се наводни с твърдения на отделни личности, които опитват да си присвоят заслугите. Никоя от тях обаче, не е предоставила достоверни доказателства. Услугите на Пиратския залив бяха недостъпни на моменти за период от около 24 часа, съобщи технологичният портал kaldata.com.

Атаката срещу The Pirate Bay беше толкова масивна, че претовари сървърите, които обслужват сайта и те спряха да са способни да изпълняват заявките на нормалните потребители. Чрез ботнет мрежа към Пиратския залив бяха отправени заявки за информация, които надвишават многократно капацитета на сървърите. За целта са били използвани заразени с троянски коне компютри на потребители, които се отнасят немарливо към сигурността на машините си. Инфектираните системи могат да се управляват дистанционно от хакерите и са основен инструмент при атаките от тип DDoS.

Един от хакерите, които са поели отговорност за атаката, се подвизава в мрежата под прякора Nyre. Той твърди, че е бивш член на Anonymous и сега се противопоставя срещу всички действия на хакерската група, която е известна със силната си подкрепа за Пиратския заливNyre е публикувал в Pastebin съобщение, където обяснява защо е атакувал торент сайта и какви са различията му с философията на Anonymous.

На теория е възможно един хакер да осъществи толкова мащабна атака, че да блокира работата на голям сайт, но на практика това е много малко вероятно. В Twitter се появиха публикации от други хакери, които твърдят, че Nyre просто се възползва от момента, за да си припише чужди заслуги.