В министерството на икономиката, енергетиката и туризма се проведе среща между представители на ръководството на „Мини Марица-изток" и представители на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа" в предприятието.

На срещата присъстваха министрите Трайчо Трайков и Тотю Младенов, както и синдикалните лидери д-р Константин Тренчев и Пламен Димитров.

По време на разговорите двете страни представиха своите позиции по спорните въпроси, свързани с исканията на стачния комитет в дружеството.

След срещата министър Трайков коментира, че разговорите ще продължат.

Радвам се, че всички смятат преговорите за по-добър начин за решаване на спора", подчерта Трайков.

Той уточни, че дългосрочните визии за развитие на взаимоотношенията между работодателя и синдикатите ще залегнат в новия Колективен трудов договор.

Преговорите между синдикатите и ръководството на "Мини Марица-Изток", проведени по-рано тази седмица, се провалиха. В срещата взе участие заместник-министърът на икономиката Иво Маринов, който е и председател на борда на директорите на дружеството.

По информация на Валентин Вълчев от КНСБ,  работодателят не е направил нови предложения, а е представил  старите идеи от 5 януари. Поради тази причина синдикалистите са отказали да ги обсъждат.

Едното предложение е за отпускане на 500 хиляди лева, които да бъдат раздадени според персоналното участие в производствения процес, а другото - всеки да получи по 250 лева допълнителен бонус към коледните премии.

Синдикатите запознаха заместник-министър Маринов с нарушенията на колективния трудов договор като неизплащане на допълнително здравно осигуряване, липса на безопасни и здравословни условия на труд и работно облекло, създаване на корпоративни управления и промени в щатното разписание.

Миньорите от „Марица-Изток" проведоха едночасова предупредителна стачка заради спора между синдикати и работодател за размера на празничните бонуси.

Изпълнителният директор Евгени Стойков е категоричен, че всички дължими суми са изплатени. Т ой прогнозира, че при ефективни стачни действия загубите на предприятието може да достигнат до 3 млн. лв. на ден.