За 20-ти път български изследователи ще покоряват Антарктида. На пресконференция в София председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев представи акцентите в поредното проучване.

Първата група антарктици заминава на 2-ри ноември. Експедицията ще продължи до средата на март. През тези месеци нашите експерти ще участват в два мащабни проекта, насочени към влиянието на глобалното затопляне.

Първият е разработен изцяло от българи. Той ще изследва генетичния фонд на бозайниците в Антарктида, за да се види как глобалното затопляне влияе на видове като тюлени, китове и други. Растителността сред ледовете - мъхове, лишеи, треви, също ще бъде изследвана.

Глобалното влияние е видимо от всички и засяга всички ни, категоричен бе Пимпирев. Той разказа, че само през последните години ледовете на Антрактида са се разтопили със 150 метра.

Вторият проект, който ще бъде осъществен на Антарктида, е международен. В него влиянието на глобалното затопляне ще бъде анализирано от българските специалисти, заедно с техни колеги от Испания, Португалия, Аржентина.

От думите на Пимпириев стана ясно, че реално страната ни разчита изключително много на помощта на други страни при експедициите си. Тя се изявява предимно в оказването на логистична подкрепа. Тъй като държавата ни не отделя средства за транспорта на антарктиците ни, се налага те да ползват кораби на колегите си от Аржентина и Испания, за да се достигнат крайната си цел.

Председателят на Българския антарктически институт припомни финансовите затруднения, които мисията ни е имала миналата година. По думите му новото правителство явно е било забравило антарктиците ни и забавянето на парите е поставило под риск провеждането на цялата експедиция.

Тази година е малко по-спокойно, отбеляза Пимпирев.

Все пак той посочи, че отпуснатите 280 000 лева са достатъчни, само защото специалистите ни пътуват с чужд транспорт. За сравнение бюджетът на Чехия за експедицията й възлиза на 1 000 000 евро годишно.

Стана още ясно, че на Антарктида ще бъде изграден нов параклис, по-хубав и на по-хубаво място от съществуващия там единствен храм - отново български. Новото духовно място пак ще носи името „Св. Иван Рилски", но ще се вижда от целия залив, изтъкна Пимпирев

С цел популяризиране дейността на антарктиците е подготвена и специална програма. Тя включва детски конкурс „Какво знам за Антарктида", изложби, кръгли маси и дискусии.