Припомняме, тази нощ S&P обявиха:
Намаляваме с два пункта дългосрочните рейтинги на Кипър, Италия, Португалия и Испания, както и с една стъпка рейтингите на Австрия, Франция, Малта, Словакия и Словения. Потвърждаваме дългосрочните рейтинги на Белгия, Естония, Финландия, Германия, Ирландия, Люксембург и Холандия.

Комисарят на ЕС по икономическите и валутните въпроси Оли Рен разкритикува решението на „Стандард енд Пуърс" да понижи рейтингите на девет страни от Еврозоната.

Заявявайки, че моментът не е избран случайни, Рен нарича грешно решението на рейтинговата агенция. Еврокомисарят подчертава, че S&P върши това в момент, в който всички единно, решително и на няколко фронта се борят срещу кризата.

Германският финансов министър Волфган Шойбле обяви, че не е изненадан от намаляването на кредитните рейтинги на съседите от Еврозоната.

Известен с настояванията си към своите съседи да спазват строга финансова дисциплина и да ограничават своите дефицити, Шойбле не пропусна да припомни, че всички страни в ЕС са свързани и намаляването на рейтингите на ключови страни като Италия и Австрия ще се отрази на Германия.

Въпреки всичко ние сме на верен път, заяви германският финансов министър.

Опит да успокои пазарите направи и председателят на Еврозоната Жан-Клод Юнкер. Той не пропусна да обещае, че еврозоната ще направи всичко необходимо, за да се справи с дълговата криза.

Тази нощ рейтинговата агенция Standard and Poor's понижи кредитния рейтинг на 9 страни от ЕС, като сред тях са Франция, Италия, Австрия, Испания, Кипър, Португалия.

На Франция е отнет най-високият рейтинг ААА, който е понижен до АА+, но с негативна прогноза, което означава, че може да бъде понижен отново.
Австрия също отива на АА+, но със стабилна прогноза.

Португалия и Кипър обаче са понижени до ВВ с негативна прогноза. Испания е с А, но с негативна прогноза, Италия получава рейтинг ВВВ+, но също с негативна прогноза.
Мотивите за понижението на рейтинга на Рим е тежката дългова криза на Ботуша. Миналата година S7P понижи кредитния рейтинг на Италия от "А+/А-1+" до "А/А-1". Кредитната агенция тогава понижи и рейтинга и прогнозата си за редица италиански банки и финансови структури.

Според анализаторите от агенцията тези действия са продиктувани от продължителните дискусии на евролидерите с какви инструменти да се преодолее дълговата криза, както и от влошените условия за кредитиране в еврозоната и слабите перспективи за икономически растеж.