Окръжният съд във Варна наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов, арестуван по време на акция "Медузите" във Варна.

Срещу него са повдигнати четири обвинения - за участие в организирана престъпна група, за извършване на престъпление по служба, сключване на неизгодни сделки и склоняване към лъжесвидетелстване.

По делото беше представена секретна справка от френското посолство.

В залата защитата на Гуцанов се позова на документ от държавната финансова инспекция, която е извършила проверка в дружеството "Градски транспорт" във Варна.

Според адвокатите във фирмата не само не са извършвани престъпления при сключване на сделките, но дори няма констатирани нарушения.

Защитата подчерта още, че през ноември 2009 г. Гуцанов е оказал пълно съдействие на органите на реда и е предоставил всичката възможна документация, свързана с дейността на дружеството.

Счетоводителят Йоана Кръстева
излиза под домашен арест
Според съда обаче от събраните на този етап от разследването доказателства може да бъде направено обусловано предположение за съпричастността на Гуцанов към поне три от повдигнатите срещу него обвинения.

Съдът отчете, че няма опасност той да се укрие, но ако остане на свобода, може да извърши ново престъпление.
От представените секретни справки е видно, че Гуцанов, заедно с Пенчев и Иванова са правили опити да затруднят разследващите органи.

Решението на ВОС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативния съд.

Бизнесменът Даниел Славов също получи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража", тъй като съдът преценява като реална опасността Славов да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. 

Счетоводителят към фирма „Градски транспорт" Йоана Кръстева остава под домашен арест.
Според съда няма доказателства, които да сочат категорично участието на Иванова в престъпната група с Гуцанов, със Славов и Пенчев, както и затова тя да е съставяла  официални документи с невярно съдържание.

Съдебният състав е на мнение, че участието на главния счетоводител в сделките за закупуването на 6 автобуса през 2005-та и 25 автобуса през 2006 година от фирмата на Славов и Дингян е минимално и е било сведено до изпълнението на нареждане от прокуриста на общинската транспортна фирма и от Борда на директорите.

Пенчо Пенчев, който е управител на фирмата „Градски транспорт", също ще беше пуснат под домашен арест, тъй като това е поискано и от Прокуратурата.
Обвинението отчита изключителното съдействие, което шефът на транспортната фирма е оказал на следствието, както и тежкото здравословно състояние на 61 годишния мъж 

Около 100 човека в подкрепа на четиримата задържани във Варна са се събрали пред сградата на съда в морския град, предаде БТА.

Те бяха задържани при операция "Медузите" преди дни.

Те са разследвани за три обществени поръчки с рециклирани возила от Франция и Германия.

Договорите са сключени между 2003 и 2007 г. и са на обща стойност 2 млн. евро.

По една от сделките, в сътрудничество с европейските партньори на МВР, по безспорен начин е доказано, че сумата, платена на фирмата - собственик на автобусите, е два пъти по-малка от неправомерно отклонените чрез посредници средства.

Според съпругата на арестувания председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов Моника Гуцанова разпространената информация, че в дома им са открити 100 000 лв. е лъжа.

„Просто нямам думи за тези лъжи, че е имало толкова пари в дома ми и това, че мъжът ми бил оказал съпротива. Направо не мога да повярвам, че органите на реда могат да лъжат и да си измислят неща по такъв начин", каза Гуцанова.

Тя заяви, че ще съди за психически тормоз институцията, която е организирала цялото това влизане.

Освен това по-малкото дете - Бояна, след ареста започнало да заеква от уплаха

От година се борим с този проблем. Постигнахме резултат, но след тази вечер тя отново започна да заеква. Вече извадих необходимите документи от семейния лекар. Имам становище от психиатър заради оказания психически тормоз срещу децата ми. Ще си търся правата.", категорична е Гуцанова.