„Молете се с нас да има мир и сирийският народ да получи своята свобода".

Това призоваха от Асоциация „Свободна Сирия", които днес връчиха благодарствено писмо до Цецка Цачева. Представители на организацията изразиха своята благодарност за осъдителната позиция на държавата спрямо продължилото повече от година и половина насилие в Сирия.

Бивши граждани на Сирия се събраха в градинката до Народното събрание с развети български и сирийски знамена, за да изразят подкрепата си към своите сънародници и да привлекат вниманието на обществото върху репресиите в Сирия.

Те взеха специално отношение по въпроса с насилието над жените и децата. Според тях реално загиналите жени и деца по време на размириците в Сирия са много повече от официално обявената бройка - 4 300.

Според единия от присъстващите Зюлхер Ибрахим Мохамед високата информираност на съвременното поколение е дала старт на революционните процеси в страната и е стимулирала гражданското недоволство.
„Гражданите на Сирия не искат война. Те искат просто да живеят добре, като всички останали хора по света", посочи Мохамед.

Представителите на организацията разглеждат размириците в Сирия и като престъпление срещу човечеството в културно исторически аспект. Те предупредиха, че Сирия е древна държава с безценни исторически паметници и с богато културно наследство, които биват безмилостни унищожавани от насилствените форми на сегашния режим.

Припомняме, вчера по време на срещата си с Даниел Бенджамин - координатор по контратероризъм на Държавния департамент, външният министър Николай Младенов подчерта важността от засилването на международния натиск върху режима в Сирия, включително и налагането на нови санкции